Monday, February 15, 2010

cracked n*pples

owhh sape yang pernah kena sure tau azab nye..

sejak Faris ada gigi, cracked n*pples ku on & off..
kejap baik tapi tak lama tu crack balik..

hari ni paling ku tak tahan sampai kan aku tak direct BF dia hari ni.. mummy yg kijam kah aku??
aku ada kat rumah, tp ku 'hibernate' je kat atas... buat-buat cam aku takde kat rumah...
time malam yg paling tak tahan, sbb aku BF dia sambil baring.. dia pulak mamai-mamai.. so sure latching pon tak betul uhuk uhuk... selalu nye pon, dia hisap kejap pastu dia tarik utk berpaling ke belah kiri (aku tido belah kanan dia)..
malam tadi ingat nak merajinkan diri duduk utk BF dia, tp tak larat lah.. bila dia mula "ehhh ehh ehh" tu, aku hulur je n*pple ni.. sungguh M kan??? (hmm bukankah BFing tu paling mudah?? Ye.. daripada kena bangun utk buat susu.. lagi mummy dia malas hahahha)

so aku sapu "Earth Mama Natural Nipple Butter' cream yg aku 'beli' dari DNNA..
aku nye Medela PureLan cream ari tu missing, so aku 'pinjam' ehh mintak cream DNNA, dia nak jual je kat aku sbb dia dh tak pakai, memula aku nak tp pastu aku tak nak sbb aku jumpa balik cream aku, tp ni aku nak beli balik, sbb cream aku tinggal kat rumah mak dan jugak nak abis.. (hahahah kel**g sungguh citer ku)

aku ni kalu ikutkan malas nak pakai2 cream ni..
tp dh jadik gini terpaksa gak lah...

kalu Medela cream tu aku tak suka sbb it stained my breastpads. Kalu dispo tu takpe tp kalu stained kat washable pads aku tu yg aku tak suka...

Earth Mama cream ni ada 'bau' sket.. and rase sangat berminyak..
Medela cream tu just nice je, bau tarak, & not too oily..

Faris plak, sib baik tak 'komplen'...

kesan nye?? Dua-dua ok.. mmg sgt membantu!!


---

6 comments:

Salwa said...

salam norley
biasa baby baru naik gigi akan test gripping kt nipple
hehe
ada banyak teknik utk bagitau baby yg kita tak suka dan sakit bila dia buat camtu.
salah satunya tekap muka baby kat breast sampai dia mcm tak leh nafas, setiap kali dia gigit.
bila nampak dia kelam kabut kita bagitau kat baby " mama sakit, jgn buat camtu lagi, mama tak suka"
insyaALLAH baby faham'

satu lagi teknik ialah h=guna supplementary accessoriy mcm breastfeeding pendant.baby main dgn pendant ut so dia leka dan takde la menggigit

http://www.amberbebe.com/Baltic-Amber-Breastfeeding-Necklace-with-Pendant-p-16144.html

abt the wound, i ada testimonial, dia punya breast dah swollen dan kena infection sebab luka, susu tak boleh keluar

so dia sapu exo sbb nipple tu dah crack

ni testimoni dia

"Salam.alhamdulillah. I beli to treat nipple sbb luka kena gigit baby, hari i dapat the package, mlm tu pakai.Esoknye dh tak swollen.After a few days dah heal"

http://mizahnagel.blogspot.com/search/label/TESTIMONI%20TREAT%20NIPPLE

EXO 2 keping RM20.simpan dlam fridge, pastu sapu atas nipple, tahan sampai sebulan 2 peket tu
Faris pun dapat khasiat EXO tu since sapu kat nipple

DNNA said...

Geng,

Amacam Nipps ko?? Dah ok lom??
Sekarang, aku lak ada masalah yang sama ...
Takper beb, sabar sabar sabar ...

Mummy Harith Hannah said...

Kak Norley,

Dah pernah try Bephanthen?

Bephanten - my "best friend" masa kena cracked nipple yg teruk selama 2 minggu slps lahirkan Humaira. Huhuhu. Saya sapu siang, mlm, pagi, ptg, sblm & slps direct feed, setiap kali mandi dan teringat. Alhamdulillah, it work wonders.

Saya kena agak teruk, keliling nips mcm ada gegelang warna merah, patuh kat tgh2 nips siap macam ada luka. Mmg nak nages jerr rase. Tp tue lah the 1st & last time kena crack nips. Syukur, Humaira bukan jenis menggigit time direct feed. :)

Am said...

hmm..sangat menderita kalo crack nipple ni kan...slalunya saya jerit kuat2 n majuk so pastu syira dah xgigit... luka tu plak saya sapu medela cream... n sapu jugak air susu kat nipple...

Drama Mama said...

salam,

nice blog

come join our giveaway for a chance to win one of our delectable diaper cupcakes ;-)

http://twinkywinkystars.blogspot.com/2010/02/join-our-diaper-cupcakes-giveaway_12.html

scudmami said...

Salwa~
hmm.. Faris mmg senang get distracted esp to the voice of TV (iklan especially) and kakak's & Abang's voice.. mmg kadang2 dia main my rantai leher sambil BF, but my rantai pendek so i have to bend down a bit. The nursing bracelet is a good idea tp harga mak aii... will try to get something sangkut kat leher lah camni to distract him hehheh

to all, my n*pps are getting better, but this is weekend again, i might get the sore again arghh..

tak tahan bila dia main tarik2 ikut suka dia je... jerit merajuk sume dh buat, tp dia sengih je... sabar je lah!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails