Friday, November 11, 2011

EDD #4

23/6/2012

Same date with Faris's 3rd birthday.. Hmm nak jadik abang dah Ayish ni..

Layan je lah gamba scan ni.. Kalo bleh kenal apa mende tu hahah..

G5 P3+1 = mabuk!

thanks for all the well wishes my friends..
this is my 5th pregnancy.. with 3 prev livebirths and 1 miscarriage (indicated by '+1').

this time, i 'knew' it when i missed my period. Mula2 tanak cek sbb takut false alarm. After missed 4-5 hari baru la test sendiri kat rumah.
Alhamdulillah positif.. yes we planned it but if ada rezeki ada lah..

and masuk minggu ke-6, aku start 'mabuk'..
sebelum ni setakat 'angin' & burping je.. esp belah petang..
but this time, dari pagi................................ sampai ke malam............................... all the time.
Hidung jadik super'sensitive'.. bau wangi sangat tak boleh, bau busuk mmg terus nak muntah la.. sampai bau Faris belum mandi pon aku tak leh tahan... isk isk isk...
Bau goreng menggoreng mmg takleh laa...
Pastu memanjang nak muntah je... kat opis, roomate aku dah biasa sgt denga aku uwek2....
Perut tak bleh kosong...
Manis2 tak bleh telan...
Masin2 & pedas2 sket baru selera...
Ataupon yang masam2...

Pastu rase sangat malas nak buat apape.. kalau boleh nak terbaring je.. sbb kalau bangun sure "uwekkkk".. bukan keluar pon, tapi setakat 'uwek uwek' gitu lah huhuhu..

Sampai kan Fatini & Haziq pelik kenapa aku gitu?

Fatini: mummy demam ye?? kesian mummy.... (sambil tangan tepuk belakang aku... atau memandang aku dgn muka paling kesian..)

Haziq pulak, datang dekat aku and tanye, "Haziq busuk ye yang mummy nak muntah?" kesiannye la.. muka guilty sungguh... bila aku cakap "ye", terus dia cakap nak pegi mandi... (lepas mandi suruh cium dah wangi ke tak, mummy nak muntah gak huwarghhh... mummy tahan je sbb tanak dia kecik hati!!)

Lama2 tu, aku cakap la mummy muntah sbb ada baby (sambil tunjuk perut)... terus la pelik sbb apsal plak ada baby muntah kan??? hmm.. takpe laaa...

Cuma Fatini sekarang, tiap kali pas solat doa nak baby girl... "insyaAllah.. mana tau Allah makbulkan doa kakak kann??"

Hari Rabu hari tu, Lixa ckp buah delima or jus delima bagus untuk 'sickness'.. aku pulun la gugel and mencarik kat mana bleh beli jus delima... last2, Lixa cakap mak dia beli pati delima Gulsan, kat Terengganu murah. Aku carik online, jumpe sebotol RM28 including postage. Aku order satu and at the same time mintak mak Lixa belikan kat Ganu..

Petang tu, balik singgah kedai, aku jumpe buah delima... yoohoo... ku pulun la makan dengan bijik2 sekali.. Lixa cakap boleh dapat baby ada dimple jugak hahahah... nnt kita tengok & lihat ye ;))

And alhamdulillah, malam tu, mmg tak rase mabuk sangat... paling ketara bila gosok gigi pon takde "uwek".. selalu rase cam malas nak gosok gigi, sbb takut muntah! CUMA nye, malam tu susah nak tido & berpeluh2 kepanasa pulak.. tatau la sebab buah delima ke tidak...

So, pagi semalam, pulun makan lagi belen buah yg ada kat opis.. boleh la tahan sikit..

balik petang, singgah beli lagi 2 bijik.. Lixa ckp mak dia dah pos semalam pati delima tu... harap2 petang ni sampai.. boleh la aku minum air pulak.. tak larat dah nak telan dengan bijik2 hahah...




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails