Sunday, December 18, 2011

161211: Happy 7th Birthday my baby..

We are in PD on her birthday.. But we couldnt find a cake shop to get her bday cake.. So we promised we'll buy it tonight to celebrate with nenek and kak anum..

Anyway, Happy birthday kakak... Mummy loves you so much.. Semoga menjadi anak solehah, dan kebanggaan mummy & daddy...

So, this year's bday, mummy bagi hadiah 'vacation in PD' and moo-moo baru made of sock (sock monkeys).. It arrived just in time.. Thx liz & lita who helped me (& friends) buying the cute sock monkeys online... Love 'em to bits!!

Daddy bought her scooter that she wanted ages ago.. Luckily we webt to Pengkalan Kubor so daddy got it cheaper than here.. Ceisstt mummy suggested that, tiba2 daddy off the hook finding bday gift for her grrr...

And she also had early celeb in KB last week, celebrated with her cousin Batrisyia.. Thank you Cik Long...

Ok, since am blogging using blgger, the pics maybe are not in order with no caption.. I'll edit them when i'm on pc.. For now, these are some pics for yaaa...

Saturday, December 17, 2011

We are on vacayy yeay...

We chose Grand Lexis PD because i wanted indoor pool for the kids to enjoy even on rainy days...
The room is huge with 2 king beds, kitchenette, separate shower & toilet.. And the best part is roofed 4-feet pool.. Yeayy.. Layan gamba dulu, citer2 later...

Friday, November 11, 2011

EDD #4

23/6/2012

Same date with Faris's 3rd birthday.. Hmm nak jadik abang dah Ayish ni..

Layan je lah gamba scan ni.. Kalo bleh kenal apa mende tu hahah..

G5 P3+1 = mabuk!

thanks for all the well wishes my friends..
this is my 5th pregnancy.. with 3 prev livebirths and 1 miscarriage (indicated by '+1').

this time, i 'knew' it when i missed my period. Mula2 tanak cek sbb takut false alarm. After missed 4-5 hari baru la test sendiri kat rumah.
Alhamdulillah positif.. yes we planned it but if ada rezeki ada lah..

and masuk minggu ke-6, aku start 'mabuk'..
sebelum ni setakat 'angin' & burping je.. esp belah petang..
but this time, dari pagi................................ sampai ke malam............................... all the time.
Hidung jadik super'sensitive'.. bau wangi sangat tak boleh, bau busuk mmg terus nak muntah la.. sampai bau Faris belum mandi pon aku tak leh tahan... isk isk isk...
Bau goreng menggoreng mmg takleh laa...
Pastu memanjang nak muntah je... kat opis, roomate aku dah biasa sgt denga aku uwek2....
Perut tak bleh kosong...
Manis2 tak bleh telan...
Masin2 & pedas2 sket baru selera...
Ataupon yang masam2...

Pastu rase sangat malas nak buat apape.. kalau boleh nak terbaring je.. sbb kalau bangun sure "uwekkkk".. bukan keluar pon, tapi setakat 'uwek uwek' gitu lah huhuhu..

Sampai kan Fatini & Haziq pelik kenapa aku gitu?

Fatini: mummy demam ye?? kesian mummy.... (sambil tangan tepuk belakang aku... atau memandang aku dgn muka paling kesian..)

Haziq pulak, datang dekat aku and tanye, "Haziq busuk ye yang mummy nak muntah?" kesiannye la.. muka guilty sungguh... bila aku cakap "ye", terus dia cakap nak pegi mandi... (lepas mandi suruh cium dah wangi ke tak, mummy nak muntah gak huwarghhh... mummy tahan je sbb tanak dia kecik hati!!)

Lama2 tu, aku cakap la mummy muntah sbb ada baby (sambil tunjuk perut)... terus la pelik sbb apsal plak ada baby muntah kan??? hmm.. takpe laaa...

Cuma Fatini sekarang, tiap kali pas solat doa nak baby girl... "insyaAllah.. mana tau Allah makbulkan doa kakak kann??"

Hari Rabu hari tu, Lixa ckp buah delima or jus delima bagus untuk 'sickness'.. aku pulun la gugel and mencarik kat mana bleh beli jus delima... last2, Lixa cakap mak dia beli pati delima Gulsan, kat Terengganu murah. Aku carik online, jumpe sebotol RM28 including postage. Aku order satu and at the same time mintak mak Lixa belikan kat Ganu..

Petang tu, balik singgah kedai, aku jumpe buah delima... yoohoo... ku pulun la makan dengan bijik2 sekali.. Lixa cakap boleh dapat baby ada dimple jugak hahahah... nnt kita tengok & lihat ye ;))

And alhamdulillah, malam tu, mmg tak rase mabuk sangat... paling ketara bila gosok gigi pon takde "uwek".. selalu rase cam malas nak gosok gigi, sbb takut muntah! CUMA nye, malam tu susah nak tido & berpeluh2 kepanasa pulak.. tatau la sebab buah delima ke tidak...

So, pagi semalam, pulun makan lagi belen buah yg ada kat opis.. boleh la tahan sikit..

balik petang, singgah beli lagi 2 bijik.. Lixa ckp mak dia dah pos semalam pati delima tu... harap2 petang ni sampai.. boleh la aku minum air pulak.. tak larat dah nak telan dengan bijik2 hahah...




Sunday, October 16, 2011

Wrapping my 28mo baby

Yes.. I'm posting this pic everywhere!
Bcos:
1) the wrap is gorgeous!! Love the color very very much!!
2) my baby voluntarily wanna be wrapped
3) cos i want to lol...

This wrap is made of linen so it is rock solid for toddler/heavy baby. Suitable for one-layer style cos it's thick/dense. So here we are in ruck tie in front style (rtif)...

Anyway.. Happy babywearing week... I'm very happy that i still can celebrate this year's IBW cos i still have a baby that wanna be worn/wrapped ;))

Friday, October 14, 2011

Faris: weaning (for real?)

Masuk hari ni dah 3 mlm x carik aku utk bf. 2 mlm lps aku tido jauh dari dia. Malam 1st, pagi subuh tu dia bangun and nampak aku kat hujung, dia jerit "maa-miii".. Cian pulak, aku pon gi sebelah n dia mintak 'cu' ('susu').
Tp semalam, dia bangun gelap, x nampak aku agaknye, dia tido balik. Merengek2 tp tido laa.. Malam tadi, aku tido sebelah dia tp buat2 tido dulu. So dia ngamuk ngan daddy mintak air soya. Malam x bgn lgsg. Pagi pulak, dia boleh bangun and pandang muka aku dlm mamai2 tu, tp pastu tido balik. So kira 3 mlm dah x nyusu...
Tadi tanya, "ayish tanak 'cucu' mummy lagi?". Dia geleng kepala & tunjuk botol susu dia... So, is he ready to wean, for real now??
I am ready... Dah nak masuk 2 tahun 4 bulan, alhamdulillah.. I'm a proud bf mother. I'm proud to have a fully-bf baby... Alhamdulillah i have i fulfilled my duty.. Lengkap rase tanggungjawab ini.. Thank you Allah.. For this rezeqi & nikmat...

Tuesday, October 4, 2011

in shock

guess am still in shock!
still cant get rid of what happened today from my mind...
Ya Allah ku doakan anak kecil itu takde pape ya Allah...

pagi tadi, aku & Umi pegi UKM Bangi nak pulangkan jubah & ambil skrol. Dian tak jadik ikut sbb tayar dia plak pancit.
Sampai lepas 2nd roundabout tu, betul2 depan ILKAP, tiba2 ada bende terpelanting betul2 depan kereta aku... MasyaAllah.. motor langgar bontot kereta Inspira. Lagi aku terkujat, a boy was lying on the road... Ya Allah...
Luckily i was driving on the most right side of the road. The stupid Inspira was on the most left and the poor boy & his dad were lying on the middle lane... luckily i wasnt speeding.. masyaAllah....

i stopped the car safely at the middle curb, and turun... aku pegi kat budak tu dulu.. ya Allah.. a small boy, mengerekot on the road, seluar basah, terkencing agaknye... dahi lebam, ada darah sikit kat mulut... dia besar sikit je dari Faris... masyaAllah... luckily i was able to control my emotion! aku panggil2 dia, tp dia macam drowsy & tutup mata.... aku & Umi & ada lagi sorang kakak, try angkat dia carefully sbb tak tau dia cedera kat mana (untuk pengetahuan: kalau ada mangsa accident, jangan alih atau angkat mangsa, sehingga u really sure yang mangsa takde patah... esp bahagian tulang belakang & tengkuk!! U may think u are helping the victim, but actually u are doing more harm!! please be careful, do not try to be a hero!) Kami angkat & ada medical students volunteer hantar ke Klinik Kesihatan Bangi (dalam less than 1km from the accident spot), dengan harapan ada ambulan and boleh bawak budak tu segera...
Dalam masa tu, i was praying hard the boy is safe... ya Allah... takut betul aku!

meanwhile, the father was lying on the road conscious & was shouting "anak aku, anak aku..."... he sustained fractured left lower leg. I guess it was multiple fractures (after ambulans sampai, the paramedik cut open the trousers, he actually had an open fracture - alhamdulillah no massive blood loss - silly me i didnt check that. I was too careful not to touch him too much... plus takde gunting nak potong seluar dia!!)

thanks to the passersby... who were very helpful.... but no thanks to the cars on the road that were slowing down kepohchi to know what was going on... please la people... proceed laa... tu yang selalu accident kecik, traffic jammed sampai 3-4km... grrr..

the Inspira, drove by a lady, apparently was slowing the car down (or stopped mengejut??? :donno:) cos she was looking for a friend's address or sumthing.... i did not bother to get the car's plate no, but thank God, ada jugak yang ingat and keep the number for the victim. The driver pegi balai polis to report...

Ambulans arrived >30minutes later after much drama... and the victim was brought to Hosp Serdang. Aku suruh ambuland pegi ambik anak dia kat KK so bleh bawak sekali tp ambulans tu tak pegi pon.

Wife brader tu datang, masyaAllah, she is heavily pregnant... semoga tabah la kak.. tp tgk muka cool, cuma ada sikit riak cemas. Aku suruh dia pegi KK teman anak dia.

And alhamdulillah anak dia ok, bila called the medical students & spoke to the MA kat KK, his GCS was 14/15.. at least he was conscious... and crying when they put in the IV line..

lepas tu, aku pon pegi KK tu sbb nak tgk sendiri budak tu... alhamdulillah ok, GCS full, tp dia macam in shock. Bila tanya mana sakit, boleh la tunjuk tangan dia yang berbalut sbb ada IV line tu, tapi tak bercakap sepatah pon.. and he wasn't crying!... he was a brave boy... alhamdulillah at least physically he looks ok... masa kat situ, another ambulans dah sampai, tp nak xray kaki kiri dia dulu cos suspect fracture jugak.

Harap2 they scan his head, just to rule out the head injury... i pray ya Allah, selamatkan anak kecil itu.... badan dia besar sikit je dari Faris. Ayah dia ckp umo dia 3+ nak masuk 4 tahun... nama dia Muhamad Harisah kalau betul la pendengaran aku bila tanye mak dia tadi..

Akhirnye, kami berjaya sampai PPS dalam pukul 12.30 and selamat pulangkan jubah. Tp skrol kena tunggu lps lunch. Lps lunch, kejap je dapat skrol tu sbb beratur betul2 bila kaunter bukak. Tu hikmah lah semua tu... yang lagi best, masa pulang jubah, jumpe balik 2 orang brader (pakcik kot ada dalam umo dekat 40an kot) yang sama2 tolong accident tadi... diorang dari MSN Seremban... rupa2 nya nak pulangkan jubah jugak... tp bila tanye amik degree apa, dia jawab "belajar main2.." lepas tu borak2 lupa nak tanya balik diorang grad apa...

tapi aku sampai sekarang masih teringat.... cepat lah nak balik rumah, peluk anak2 ni...

"Ya Allah, lindungi lah keluargaku dari malapetaka ya Allah... Kau selamatkan lah anak2 ku ya Allah..."



Thursday, September 29, 2011

New passion?

Hmm.. yeahh call me crazy... i blame Lixa... sbb dia co-tokey De Veil...
tgk orang pakai cun je... so aku pon nak try...

i started with cotton shawl bought @ Jalan TAR masa nak raya hari tu....
then my first snood, was the lycra snood from De Veil.. saje nak cuba, sbb tgk cam sng je pakai...

then, i bought few more and more and more... ahhh malas nak tulis, korang tgk je lah... hahahha gamba hudus sbb dari aipon...



this was my first inner from De Veil... kain dia sangat best & cooling... style sarung (hence the name inner ninja - bila sarung dah macam ninja dahh..). blkg ada lubang utk keluar rambut kalau ikat, and blkg ada belah so boleh ikat kalau nak pendekkan sikit kelabuhan... err ada sikit sakit kat telinga, but Lixa pesan boleh tetas jahitan sbb maybe kepala aku besaq huhuhu..



ni inner ala-ala Maysaa.... also known as inner sofeya.. the black & grey bought from Anekamaya... yang light brown was from Tudungmel... actually Anekamaya pon amik from Tudungmel... and aku beli dgn geng2 MBW, so dpt discounted group price...
best pakai dia... kemas, and tak penyet telinga...
tp blkg pakai zip... hmm kalau rambut pendek sure tersangkut.. kalau ikat rambut, okay sikit..






so, ni my shawl/snood stash -- from left: chiffon purple, chiffon navy, chiffon dark brown, chiffon hijau lumut, lycra maroon, cotton purple, crumpled cotton (4-tones), raw silk fuchsia (i love this!! but it's very fragile, kena handle with care!!), and these 2 are cotton shawls, red & earth brown...



these are shawls i bought from Anggunzara. the 2 left are 'rough chiffon' (?) - Juma range & cotton Ailaa range.


ni inner with chiffon snood... my fav snood for now... ni style double loop... chiffon ni senang and ringan, so takde la 'menyemak' sgt kat leher kalau buat loop tu hehhehe

ni chiffon snood jugak, tp just bawak sebelah ke belakang kepala & sepit tepi telinga... nak gi keje, double loop macam tak sesuai... with chiffon, i still can get a decent chest cover ;)



this is the navy chiffon snood again... double loop style

ni testing raw silk snood.. ringan and senang nak pakai, but very 'fragile'.. sayang betul

my latest purchase, from Anggunzara.. bought with my other PICs (partners in crime)... the 2 blue shawls are not mine, but they are pretty!! menyesal x rembat hahah & yang pack besaq tu inner... dapat murah beli banyak, so kami borong.. hahahha..

these are the anggunzara inners


hmmm rainbow colours ehhh yummeh...





the bottom are my inners fr anggunzara. The top are my latest chiffon snoods from De Veil... heheh... orang lain tension je aku rembat dulu..

Wednesday, September 28, 2011

Faris: Weaning

Ini adalah cabaran maha hebat.. Faris still nak menyusu wpon susu tak banyak.. Lately plak, nips aku sng luka.. Kalau luka mmg kaw kaw punye luka.. Ouchh!! Mmg menangis bila dia hisap..
From last wk, aku try to wean or in other words, minimize his feeding frequency.. Mmg la malam je menyusu, tp selalu 3-4x ikut suka suki dia... But now, kalau dia start menepek tu, aku 'rasuah' la dgn ipad ke, toys ke, biskut dan sebagainya..
Kesian bila dia buat muka sedih...

Kalau nak tido pon macam tu.. Selalu merengek2 la "maa miii... Cu cuuuu..." "maa miii.. Cu cuuuu..." "pat pattt.. (cepat cepat)"... Sambil menyondol2.. Huwarghh mummy mmg x sampai hati.. So hulur jugak..

Pernah 1 night, tgh mlm dia bgn, merengek2.. Menyondol2.. Offer soya, geleng.. Last last naik atas aku, ajak turun bawah... Bila lama sgt nangis (mummy malas turun sebenonya hahaha).. Offer la B, merajuk la pulak, geleng2 tanak... Daddy turun amik susu soya boh dlm botol, dia pegang je pastu tido sedu sedan... Iskkkk keras kepala pulak anak teruna sorang ni...

Last monday, aku buat keje, dia terbaring n mengendeng2 je memandang 'susu mummy'.. Tp aku buat tatau.. Last2 daddy ajak tido, dia pon masuk tido.. And malam tu langsung x bangun menyusu..

Malam tadi pon gitu.. Nak tido tu, dia minum soya, pastu layan ipad.. Bila nak tido mintak 'cucu'.. Tanak bagi, tp kesian pulak.. Bagi la jugak.. Tgh2 malam, 2x bangun, merengek2 sket tp tido balik... So, from monday till this morning, dia menyusu sekali je... Ohhh mummy dah ready to stop bf physically but mentally masih lom ready... Rase cam 'jauh' je bila dia x bf.. Dah la dia jenis Fatini- x suka dipeluk2 or dicium2.. T_T ehh mummy lak emo huhuhu

Kalau ikutkan dia mmg reject formula milk, kadang2 yg amat jarang2 je dia mintak FM. So share je dgn Haziq. Pernah try Pedisure sbb Paeds recommend (dia agak underweight) & org cakap sedap, tp dia tanak jugak.. Kalau ada fresh milk, kadang2 je minum.. Soya pulak, minum la sikit.. Tanak bagi sgt, tp dia nak gak minum. Sekali minum pon dalam 2-3oz je.. So standby gak la soya kat rumah.. Kan best kalo ada mesin buat air soya...
Bab makan, mmg dia makan semua bende, cuma prob, nak makan berkawan. Kalau makan dgn kakak atau abang baru la makan byk.. Tp kalau nak suap dia sorang, punya lah payah...

Hmm... Aku hope dia paham yang dia dah besar and it is time to stop.. Can bf casually (eh ye ke? Lol).. Tp stop terus pon x pe lahh.. Mummy dah berjaya susu kan for 2 years.. Tanggungjawab mummy dah lepas kan?? "Whatever it is, mummy loves you.. You are forever my baby..."

[gamba bawah -- gamba makan steambot kat Red Box Bangi, tp dia boleh plak tido atas kerusi, kepala kat lap mummy.. Mengantuk n penat sgt tu sbb siang layan Konvo mummy...]

Wednesday, September 14, 2011

Apam polkadot for fatini

Boring dah asyik citer psl apam polka... Tp tu je yang aku reti buat hahhaha..

Buat utk jamuan raya kat sekolah kafa, tp mlm tu dia ckp, sekolah kebangsaan pon ada jamuan.. Pastu haziq pon sibuk nak bwk gi sekolah dia.. Aiyooo penat la pinggang masak 2 adun malam tu...

Tp dia request apam ladybirds... So apam ladybirds it was! (most of them la sampai mummy bosan!)

1st adun, pink & green.. Tp ladybirds hijau dah berkawah2, so tu rejected, and haziq bwk gi kindy dia hahhaha

2nd adun, blue & orange.. And mummy buat mata ladybirds yang comel.. aummm...

So layan gamba je lah...

Sunday, September 11, 2011

Raya di Ikea

Tadi pegi kenduri rumah pengantin anak mokcik kat Kepong. Semalam nikah.

Pas makan, kami cabut gi ikea.. Sebab nak carik ni haaa... Skoghall bedside table-- ada offer RM59, selalu RM129.

Pastu ingat nak carik wire basket utk cabinet dapur (yang dok kat corner boleh pusing2 tu..). Dah roboh 2 bln lepas.. Berat sgt kot aku letak piuk belanga...

Tp tak jumpe yg mcm tu.. Yg ada lain sket, bila tanye SA, dia ckp yg aku nye tu dah discont.. Huhuhu sedey acik T_T
Tp dia ckp fitting sama. Tp aku x jumpe harge and mana nak self-collect. Nk bertanye orang humang aii ramai gila yg dtg beraya kat ikea tu ropanye... So x beli..

So, aku beli bedside table tu je.. And lapik study desk.. So jimat gak lah duit hahhaha..

Pastu, kalau sampai ikea, mana la x makan.. Budak2 ni yg beriya nak makan meatball... Padahal masing2 dah balun nasik minyak kat rmh pengantin dahhh.. Beli yg doploh bijik, berebut2 makan, x cukup tgn mummy mau potong2 itu bebola.. And mummy x sempat nak suap mulut sdr tau... Plus rimas gila orang ramai sgt.. Share meja plak, bayangkan la erghhh...

So ni lah hasilnye... Plan mmg nak letak tepi drawer cabinet tu, nak ltk bedsheets and towels.. X muat drawer, dok berlonggok la kat tepi tu atau dlm laundry basket...
Tp now dah jadik tpt budak2 ni bertenggek and memanjat pulak haii laaa..

Ok... Tu je, gud nite.. Sume dah tido kecuali ultraman i yg 2 ekor nih... Dahhh jom naik tidooo...
Ok dah boleh kecikkan gamba kat setting blogger ni...
Erghh aku nak tuka layout blog ni.. Tp ntah bila la nak buat!! 3 column ni kena tepek gamba kecik, kalu x, nampak sekerat je gamba.. Bloglist aku pon lama x update.. Sori ye..

Ok, dah sampai destinasi..

Aidilfitri 1432H

Salam Aidilfitri...

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI kepada semua..

minta MAAF kalau ada tersilap kata dan bahasa...

Saturday, September 10, 2011

Random pics...

Jakun cos i can blog using hp yeehaaa..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails