Tuesday, January 26, 2010

silent mode~

banyak je nak tulis tapi tak tertulis...

kerja yang tak siap, tak yah cakap lah...

Faris dh 7 bulan.. dah boleh duduk sendiri, sudah merangkak betul. Dah boleh round satu rumah, tangga pon dh visit dah...
Gigi kompom udah 4 batang (2 atas + 2 bawah) -- gigit orang sodap!!
Now ada hobi baru -- cuba bangun berdiri dgn bergantung kat mana2 yang sempat e.g. sofa, kabinet TV & bakul magazine... so kena selalu tengok sebab takut jatuh tergolek!!

Haziq - cam biasa dgn kegilaan Ultraman nye.. sampai lagu ultraman pon dia bleh ikut nyanyi. Now dah rajin tgk2 buku, and suruh bacakan buku cerita utk dia, kadang2 dia akan belek2 buku tu sengsorang and syok sendiri esp ensiklopedia gamba dinasour, jetplanes bagai..

Fatini - sekolah OK.. rajin menulis and membaca.. Now mmg dah boleh membaca cuma English 'kureng' sket.. but that's ok dear, u'll be there

Yours truly -
1) last week received hadiah dari genkimomma -- TQ, dear.. and thanks to those yang visit site genkimomma after reading my 'story'..

2) now kat MKAK, Sg. Buloh -- 2 weeks elective, last week kat IMR. Tak dok spital tu yang 'idup' pon berterabur sket... projek tak dapat nak jalan, case write up pon 'simpan' dulu isk..

3) today, i'm a year wiser =) .. thank you Allah for all the nikmat and umur yang panjang...

DH - last week ada mock exam.. cian dia.. tp dah lepas, watever the rsults are, pasrah je lah.. yang penting FINAL EXAM nanti kan...
then, DH bought new phone.. owhh ku sungguh jeles.. nak jugak... hmmm

okay... babai sume.. sape yang rindukan bebelan ku (ada ke?? heheh), ini jelah yang sempat.. harap maklum!


---

Sunday, January 17, 2010

My Lovely Closet Pouch - preloved



item : My Lovely Closet Pouch

size : L (shoulder-to-hip 26"-27" or 66-69cm)

colour : double layered- reversible blue/khaki

price : RM35 (including postage)


email or sms me if u are interested...


---

Littlepods pouch - preloved and for sale =)

i am letting go my first-purchased baby pouch - bought when Faris was only 30+ days old..

it's Littlepods pouch

size: L -- refer 'sizing guidance'

colour: Gold

condition: 9.5/10 -- only used once or twice @home.. tak pandai pakai lah.. rase Faris terkepit dok dalam tu so i prefer RingSling

reason for letting go: like i said, i prefer RingSling and now i'm eyeing an SCC so need some funding lorrr..

price: RM70 only including postage within West Msia (RRP RM85)


picture credit to www.littlepods.com





email me if u want the actual pic of this pouch. (tak sempat nak snap lagi...). But trust me, the condition is like new!!

Lucky Draw by C.Y4.0 - Kurus Cara Sihat (16/1 - 24/1)

Dengan ini, saya nak join Lucky Draw by CY4.0 : Kurus Cara Sihat yang CY4.0 buat
kat blog dia.

Tak payah create slogan. Tak payah perah otak nak buat karangan. Tak payah jadi follower pun. ---> takpe YaN, ku tatap follower setia mu (owhh ku tau bodek membodek tiada markah extra heheh)

Simple & easy mcm alif ba ta kaedahnya..




More about this lucky draw:


Lucky draw ini bermula dari 16/01/2010 sampai 12 midnite 24/01/2010.


Terbuka kpd blogger yg beralamat di Malaysia sahaja

Pemenang akan ditentukan oleh random.org. Kalau rajin, mungkin anak2 teruna saya akan buat cabutan.


Pastikan sebarang link yang terkandung dalam kandungan entry adalah betul.


First 3 lucky bloggers akan dapat 2 keping Detox Slimming Patch manakala 4 org lagi akan dapat 1 keping Detox Slimming Patch.


Keputusan adalah muktamad kaedahnya.


---
walaupon Cik Yan tak suruh buat karangan, tp ku tetap nak cerita ceriti sket...

aku ni kalu ikut leh kira kategory gumuk jugak... frame aku besar jadi nye, walau aku kurus (iaitu kurang isik), aku tetap nampak gumuk.

tapi aku tak pernah cuba slimming products bagai.. aku jenis tak berani, tambah plak aku lebih TAKUT dengan side effects daripada effect kurus nye (kalau menjadi la kurus nye kan..)

aku pon tak pernah berdiet, aku jenis belasah sume mende.. badan dah la cepat naik..
tp dalam hati memang mau 'jaga badan' -- bukan kurus tp sihat! (kalau kurus kira extra la ihikss)

now tiap kali preggy aku naik 20+kg okeh.. so antara sebab aku takut mau preggy sebab takut gumuk tahap maksima.. tp alhamdulillah berjaya kecut balik selepas itu (walaupon ada lebihan sekilo dua).

pape pon, aku bersyukur kerana berjaya menten berat dari zaman umo belasan tahun sampai la sekarang (err maksud ku 'range' berat iaitu dalam range plus minus 5kg aci kah?? Ni sebagai motivasi sendiri supaya aku tak rase aku gumuk sangat hahahhahah perasan kan!!!)

jumpe member2 lama, ramai yang mengembang, tp orang dok kata aku kurus (sebenonya acik menten gitu, bukan mengecut pon... ada "kembangan2" lain yang orang tak nampak tau)

papepon, kalu bleh ku nak gak kurus lagi .. supaya sennag acik carik seluar... la ni susah carik suar sbb montot besar maaa... tak caya kalu, meh sini tengok sendiri hehheh

so, kurus cara sihat ku adalah:
- makan ikut time (breakfast, lunch & dinner -- ye ku tak pernah skip meal..)
- kurangkan makan in between meals -- aku bukan jenis suka suki munchy2 in between pon. Bagi aku, makan kena kenyang terus iaitu nasik hahaha..
- exercise -- w'pon ku ada cross trainer kat rumah, ku jarang pakai.. sebab 'M'. Exercise ku adalah dgn anak2 & kerja2 rumah -- buktinya ku kurus bila takde maid dan bila nk exam!..

ok, kurus la ikut cara anda, janji sihat okeh..

okay Yan, aku dah melalut... terus kan lucky draw kau... mana tau aku leh menang contest... =D

---

Saturday, January 16, 2010

Faris dah duduk

next week Faris genap 7 bulan..

dalam minggu ni, dia dah bleh 'terjah' badan dia ke depan...

sebelum ni angkat montot bukan main tinggi lagi, tapi tak gerak ke mana-mana pon... paling-paling pon mesti mengundur balik...

now dah makin laju..
paling best bila dia try 'bangun sambil bergantung kat sofa'.. tp lom dapat lagi lah..

malam tadi, biarkan dia main2 golek2 kat atas carpet -- explore mainan yang bersepah sana sini.. tetiba dia dapat duduk sendiri.. bukan main happy lagi mummy dia ...

kelmarin bawak gi cucuk hep B 3rd jab -- berat dia 8.8kg... hmm.. naik 0.1 kg je.. (last month 8.7.kg) owhh.. anak mummy dah tak 'dumok' kah???

tapi makan boleh tahan manyak nye...
now dia dah cuba:
- bubur nasi plain
- bubur nasi + kentang
- bubur nasi + carrot
and semalam bagi bubur nasi + spinach

so far, dia telan sume sampai licin... alhamdulillah... semoga dia akan suka veges tak macam kakak & abang... carrot yang halus mulus pon dia leh terasa dalam mulut dia... musykil musykil...





Monday, January 4, 2010

masih di sini

sini = tempat keje

sebagai memenuhi 'azam' mengepam 2x di opistal
so ku masih di sini mengepam utk kali ke-2

sebenarnya baru abis run PCR & gel electrophoresis tadi..

huwarghh dah buat-buat tu ada gak yang problem..

dalam journal tu ropanya ada bagitau pakai 2% agarose gel, 2uL loading dye + 4uL PCR products yada yada... aku gi bantai lain!!

owhh apsal la aku tak baca journal tu bebetul *ketuk pale sendiri*

so esok kena run balik!!!


---

makan time

Faris start makan bubur nasik last week..
masa tu umo dia 6 bulan 5 hari..

masak bubur nasi then blend.. bagi halus

semalam mummy belikan dia bib comel @mom's care in MV.
Comel sangat cannot resist!! hahhaha

petang tu dapat la Payish bergaya sambil mamam...

sempat posing & senyum tuh..


yummy...


bila dah abis and mummy bangun dia nangis.. tak cukup la plak, so kena tambah lagi sket.. iskk manyak makan ye..
huwarghh.. nak lagi.. tak cukup!!


pastu Payish nak suap sendiri...
Payish bleh cuap cendiri...

dah abis, minum air masak plak..

muka HAPPY kenyang.. burpp alhamdulillah


itulah gamba2 posing Payish masa makan.
Minggu depan mummy dah janji nak masakkan bubur nasik campur kentang, pastu leh campur carrot plak, pastu mummy nak boh sayur2 plak.. hmm.. tak sabar Payish nak cuba, mesti cedap kan??!!



---

Saturday, January 2, 2010

operasi

baru je pas buat operasi kemas freezer & operasi buang EBM bulan august.. uhuk uhukk..
cayang nye..
rase cam nak paksa je Haziq & Faris minum sume2 tu sampai kembung peruts...

dah la freezer tu tebal gile ais nye...

sempat ketuk2 and scrape2 ais batu tu..

sempat la mengira sket stok yang tinggal

Sept - 73
Oct - 27
Nov - 42 (mostly are 4-5oz)
Dec - 20 --> owhh ni sebab aku malas lah nih.. ohh ku kena try up balik. Mmg kalu ikutkan Faris cukup je minum, tp sebab frozen EBM banyak sgt, ku takde la pulun mengepam sangat..

ku buang EBM august dalam 15 pek..

ni bulan september nye banyak gak ni.. owhh apakah strategi ku nih??

tp aku perasan, bulan December nye banyak EBM yang 'cair' je rupa nye.. ni mesti sbb aku pam bila SANGAT engorged!! oh tak bagus tak bagus!! Memang la dapat banyak, tp cair :(
EBM yang lama2 tu sume cam pekat & yummy je nengok..

EBM awal december plak manyak yang kuning kaler nye.. ni sume sebab aku makan vit B co Shaklee la tu.. rase dia ntah laa.. tu kena tanya Faris


pape pon,, alhamdulillah aku dah memecah rekod menyusukan anak aku sampai 6 bulan exclusive lak tu... :)
now aim nak teruskan lagi selagi mampu..

Faris pon dah start makan, seminggu ni ku masakkan bubur nasik je dulu.. (pastu blend)
kalau pagi memang dia makan manyak, kalu petang tu kureng sket..
so bila dah makan ni, lagi la kurang menyusu plak. Kalu selalu menyusu 3x from 7 to 6pm, now pagi dah makan, nyusu 2x je plak... isk.. jaga badan betul lah Faris nih!!

AZAM BREASTFEEDING TAHUN BARU:

1) Pam 2x sehari di tempat keje, biar sikit-sikit janji dapat yang 'pekat'!!

2) Start stock-up balik utk bekalan hari mendatang.. maybe aku leh bekal 1 fresh + 2 frozen dalam usaha utk menghabiskan frozen EBM ekk...

3) aim stock at least dalam 30-40 EBM sebulan...

4) ku kena KUATKAN semangat & naikkan 'treshold' sakit ku.. sebab Faris makin kuat menggeget!! Gusi atas pon nengok cam dah bengkak je.. owhh tak lama lagi tu, ngap ngan gigi atas bawah mau 'putus' ekk?? hehhehe

5) azam menyusukan Faris sepanjang 2010.. tu sampai umo setahun setengah tu.. fuhh...


okeh..

nak memasak.. ye pada pukul 4 petang, tadi ku merewang sengsorang ke MidValley :D


---

HOLIDAYS: Bukit Merah Laketown Resort

WARNING:
Please embrace the loonggg entry - with sequels and many
picturesssss...

i wish to share each picture but unable to do so..
if nak tengok lagi gamba, visit my facebook.. find 'Norley Othman' and add me to
ur friends... =)



we went on Friday 25/12/09..
the 6 of us including my maid owhh kalu tak bawak haru jugak bercuti dgn bebudak kecik 3 orang tuh!!

and my sister's family in another car (departed separately)..

arrived in Bukit Merah around 1pm, but went to nearest Masjid for DH to solat Jumaat..

tengah tunggu daddy solat Jumaat..



checked-in @ Suria Service Apartment around 3pm..

not bad tau.. swimming pool pon best!! Tp lobby penuh dari siang sampai malam.. giler ramai worang check-in check-out!!
we all amik 1-bedroom for RM150/night (without breakfast) (my sister's SIL managed to get the price, dont ask me how!)
bilik memang ok, kalu datang 1 big family, bawak je toto leh 'picnic' kat living area je.. kat situ pon ada sofabed. Bawak toto memang utk bebudak ber3 ni bergolek2..

petang tu terus gedebush masuk pool.. punya lah ramai orang, cam kolam orang bukan kolam air ahakkss




tp takde amik gamba kat pool.. sebab turun tak bawak kamera.. plus sume pon gedebush masuk pool, sape yang nak amik gamba kann??

Faris pon dah ready nak mandi =)




malam pas maghrib, we all keluar carik makan bertiga je sebab Faris & Haziq tido.. kepenatan berendam!!
sempat la round2 kat themepark tu, memang happening gak memalam..

kalu bertiga, mesti lah dalam gambar berdua je.. sib baik la anak dara i leh amik kan gamba.. errr mendongak la tapi..


2nd day
pepagi lagi we all dah ke theme park tu..
kitorang amik water combo ticket = RM55 adults & RM45 children (above 90cm height)
tiket tu leh masuk orang Utan Island (including return ferry ride), waterpark, ecopark & skycycle or chairlift -- leh guna within 3 days but one entry per park.
(actually can get additional 10% off if u bagitau u stayed kat situ, tp we all tak tau.. isk melepas!)

so, we all gi orang utan island dulu. Naik feri @9.30am.. excited!!
Faris tido dari dalam feri sampai la balik ke mainland.. owhh thanks to the babywearing!

the orang utans... apparently they have about 98% DNA identical to humans.. ye ke?? No wonder hahah


Faris tido.. but we all excited with the 'babies' in the room -- wearing diapers lagi.. (should i introduce them to cloth diapers?? hmm.. may be a good idea ehh.. environemntal friendly & money saving!! hahha)


the US


okay.. got to stop... nanti sambung kay...

....to be continued....
---

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails