Thursday, July 9, 2009

pagi yang tensen..

salam...

pagi ni, ku beriye semangat nak bangun awal - konon2 macam nak gi keje sbb nak 'train' Faris minum EBM utk persediaan aku start keje next week...

so malam tadi dah set, nak bangun kul 6 (ke tak cukup awal???), nak pam and also send him down cam time nak gi keje ie around kul 7am. Then semalam pon dah prepare fresh EBM 2 botol of 3oz.

Tapi nak dijadikan kisahnye, Faris plak bangun menyusu sampai 4x.. selalu 2x je. Selalu kul 2.30 then 5.30. Tp malam tadi dia bangun kul 1.30, 2.30, 5.30 and 6.00am. Bila bangun kul 5.30 tu sempat buat 'bisnes' then mata terus segar cam siang... nak main2 lagi... isskkk cam tau2 je mummy dia plan nak bangun awal.

so nak tido kan dia balik kena nyusukan dia lagi.. so in all, 4x dia nyusu ok.. dah pas dia nyusu tu, try pam takde susu kuar lagi.. licin anak jantan i 'kejekan'..!

around 7am, DH nak gi keje, bawak la Faris turun.. then gi dapur la nak tunjuk kat my maid EBM mana nak bagi dulu (sebab ada 2 botol yang 1 1/2 oz so kena combine la kalu tak cukup), tp punyalah hangin hati ku bila tengok fridge tak tutup rapat!!!!! Amik EBM tu rase cam dalam room temp je... sabar je lah... burn lah 6oz EBM aku!!!!! tak tau la tangan sape yang tak tutup pintu fridge tu bebetul.... $@%^!#%(^$(*($!*&

geram mmg sangat sangat sangat sangat GERAM!!!!!!!! Tapi tak tau nak geram kat sape... sbb tak tau sape yang buat kan.. tp selamat la aku mengamuk kat maid aku pepagi buta ni.

nway, tarik nafas... lepasss... tarik.. lepasss...... bawak bertenang....

moral of the story:

kena make sure fridge tertutup rapat kalau tak nak tengok angin kus kus bertiup lagi!!! kalau tak nak tengok EBM ku dibuang begitu saje... ni baru 6oz, bayangkan kalau 20oz yang kusimpan utk next day??????

nak kena beli 'fridge lock' tu supaya 2 budak comots tu tak sewenang-wenangnye bukak fridge - itulah hobi diorang sejak dua menjak nenek dia ada kat rumah ni sbb nenek rajin sejukkan air sirap dan simpan air soya dalam fridge...

plan for today:

aku pon tak tau camne/apa nak buat.... nak kena pam lagi la kalu nak bg fresh EBM. Kalu nak frozen mmg ada la dlm freezer, tp elok bg fresh EBM kan???
problem:- kalu siang Faris akan menyusu banyak kali, so agak jarang dapat pam..

nak train jugak dia minum EBM hari ni ke tidak?? Esok dah Jumaat... huwarghhh... ku pening!!!!!! H.E.L.P.....

another prob of mine: susu cam tak banyak lagi... ku dah try longan kering, almost everyday minum tp still takde perubahan. Milkmaid tea dah try (masyaAllah naper takde orang warning me about the taste??? I really really dont like it... but maybe 'akan' telan jugak if terpaksa ;p) baru minum sekali tp tak sure abt the effect..

anything else i should try to boost my BM production????



---

5 comments:

ar.nie said...

Eh, takpe ker u minum dried longan dalam pantang? Lgpon, u still "baru" lagi tue. Baik stop dulu. Some said, longan '"sejuk".

From my experience yg xseberapa, dlm pantang mmg raser cam susah nak pam, susu pon malu2 jer nak kuar. Wait till 1st day on work, confirm sekejap2 asyik let-down. Rasanya, sbb dlm pantang, baby selalu kosongkan breast.

Saya start minum longan tue mase baby dah 4 bulan (ke 6 bulan). Didn't work for me either, cuma lebih dlm 1 oz ajer & susu makin cair aderlah. Dlm pantang, saya amalkan horlicks+oats panas. Insya Allah susu pekat, berat pon senang turun (sbb oats tue).

p/s : Jgn tensen2 mami. Not good for you yg masih "baru" nie. :)

scudmami said...

TQ ar.nie.. hmmm longan 'sejuk' ye?? though minum panas2?? ahaks... bukan selalu pon, selang 2-3 hari sekali je. Alhamdulillah takde pape plak.. now dah dekat seminggu tak minum, sbb rase tak membantu BM pon..

hmmm.. mmg susah nak ngepam time siang ni, baru niat nak pam malam baby plak bangun kerap semlm, tak sempat gak b*east nak full... selalu minum sebelah dia tido, so sebelah mmg full, cuma mummy dia 'm*l*s' nak pam... tp malam td, sebab dia asyik bangun so kejap hisap kanan, pastu kiri plak..

takpe takpe... akan ku cuba lagi :D

ajasu said...

Norley, huwaaa....sedih nyer. Err...nape tak rasa skit EBM tuh? kalau tak masam patut leh bagi salah satu tu. Tapi kalau x konpiden jgn la bagi...huhuuu..kuatkan semangat... alahai Aja lak rasa bersalah n risau.

Aja dh pos td tau... hmmm longan works for me but soya doesnt. Mmg kesan galactogagues tu lain2 dgn org. Maybe Norley rasa pressure kot sebab dh nak masuk keje. Jgn stress ya..

SOHO Mama said...

Kebiasaan I masa express masa dlm pantang ialah baby nursing sebelah, express sebelah lagi. Masa tu tgh let down so mmg laju je, kejap dah penuh 8oz. Memang susah sikit & lenguh..kena duduk kat armchair yg boleh sandar2 sikit. Masa baby kecik lagi ok buat mcm ni, dia tak byk gerak2. Bila dah 6 bulan keatas I dah give up lah, dah meronta2, tarik2 tube breast pump...

scudmami @ norley said...

Aja~ nak rase EBM tu?? Errr... kalu tak masam pon i think i'll 'v*mit'.. heheh i'm 'allergic' to susu (tak minum susu).. and dont worry not your fault... naper lak nak rase bersalah... rase i've been too stressed kot isk.. p/s FS has arrived :D

SOHO mama~ banyak nye u leh dapat sampai 8oz sebelah B... selalu BF baby i tak buat pon tandem pumping.. selalu i just guna collection shell tu, then kalau baby tak hisap sebelah lagi baru pam..

takpe takpe... i'll take note every advices/cadangan from all experienced mommas to improve myself..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails