Friday, July 24, 2009

entry motivasi

salam...


ni bukan entry meriak kan diri, tp utk motivasi diriku dan mummy2 lain..


selama ni bila baca blog mami2 yang berjaya BF baby, walaupon berkarier masih semangat BF baby, buat stok etc.. ku sungguh jeles 'envy'


dan tertanya-tanya "adakah ku mampu jadi begitu??", "adakah ku mampu BF baby ku??"


so dari awal pregnancy with my #3, ku start menimba ilmu ttg BF.. ku start dgn SI.com, dari situ ku menjadi pembaca tegar di SI.com...


pastu member ku (who was pregnant too at that time) 'introduced' Ajashoppe to me -- katanye dia jumpa breastpump BEST kat internet..

memula terkujat badak tengok harga.. "iskk mampu kah aku??"
lagi best ku tertanya-tanya "berbaloikah??" "what if aku separuh jalan je??"

macam2 dalam pale masa tu..

so, ku terus membaca SI.com dan juga ber'email' bertanya Aja perihal BF... ku sungguh excited cos Aja sangat helpful "thank u dear.."




(pastu ku addicted dgn cloth diapers plak, pastu dgn babywearing plak... yang tu nanti lain kali citer heheh)

pastu, ku decided join kutu dgn Salwa utk BP Freestyle.. memula Salwa kata utk June dh ada orang, Salwa nak bagi ku bulan August sbb dia kata susu ku dh stable time tu, and dia siap offer pinjamkan dia nye bp Avent..

tp ku explain kat dia yg i need it quite urgently immediately after bersalin sbb cuti ku hanya 3 minggu uhuk uhuk...
then alhamdulillah rezeki aku agaknye (rezeki Faris jugak), Salwa email ku cakap aku leh dapat FS bulan June kalau nak join grp kutu dia.. iskk pe lagi, ku pon setuju...

and alhamdulillah, 2 hari seblom ku start keje, ku dapat FS yang ku idam-idamkan....

dan bermula lah journey ku mengepam dgn FS...

but my BF journey with Faris started about 1 hour after the delivery sebab ku lalok selepas pekena pethidine... rase kekok tu still ada cam memula dulu... tp alhamdulillah sume OK..

masuk hari ke-3, br**st ku start engorge, dan ku telah mula mengepam dgn Avent UNO ku.. ni hasilnya


still kuning -- colostrum looks yummy ehhh...
ku simpan stok dalam drawer freezer yg kubeli 2nd hand.. ohh sungguh berbaloi...

then, 13/7/09 ku start keje..
weekend tu ku dah siap beli macam2 utk bekal di opis eg biskut, milo, quaker oats etc..
then ku set kan utk perah at least 3x..
memula plan nak balik rumah time tghari tp sbb ada problem dgn parking susah and jauh nak berjalan ke parking PLUS baby pon OK kat rumah, so ku tak balik time tghari..

then, ku try adjust jumlah EBM utk dibekalkan, dan EBM yang Faris minum dan juga EBM yg perlu ku jadikan stok..
so ini hasil lepas 1 minggu (basically stok sebelum keje yg ada la dalam 6-7 plastik beg dah abis guna utk minggu tu so tu mostly stok sepanjang 5 hari keje)


takde la banyak sgt sbb sehari mungkin dapat stok 2-3 bags shj..

ni plak hasil hari Jumaat sbb sume EBM yg perah jumaat leh buat stok..


dan ini gambar Faris selepas seminggu mummy keje (lebih kurang 25 hari umo nye)


makin bulat kann???

pastu, hari Ahad ku kelam kabut balik sbb tak tau time bila nak pam utk EBM Faris utk hr isnin.. tp ku berjaya jugak alhamdulillah [which ku pon dh x ingat camane ku buat huk huk huk]

nway, minggu ni hasil pengepaman ku semakin banyak (alhamdulillah...) kalau selalu 4oz paling2 banyak pon 5 oz, tp minggu ni, minimum ku dapat 5oz dan kalau ku sempat buat 4x pumping, dah dpt 20oz kann... pastu hari ni, session tgh hari (kul 11) ku tak sempat so pam kul 1.30 ku dapat 8oz... tu paling banyak tuh!!

so petang tadi, balik keje macam biasa rutin ku adalah cek baki EBM, pastu simpan dalam liner, buat bekal utk esok dan kira stok dalam freezer.. obses kan?? DH kata ku takde keje...

satu drawer tu kira dah penuh, so ku buat jadik 2 drawers ikut minggu.. ku kira2 adalah dlm 40+ plastik/botol.. yang plastik tu mostly 3 atau 3.5 oz, then botol tu ku isik 4oz...
cam ni lah ropanya...
ni gambar hr selasa (21/7)



ni gamba ptg tadi, sbb penuh satu drawer, ku letak into 2 drawers...
ni stok dr last week...
ni plak hasil minggu ni...


ni lah gamba terbaru si botak Faris -- taken yesterday pm...



tghari td visit member aku yg bersalin sehari pas aku, dia baru nk keje next week... dia pon hadapi dilema yg sama ngan aku masa memula nk masuk keje... in fact baby dia dh selamat minum FM 1-2 botol sbb dia rase baby dia tak cukup minum susu (sbb nangis je)... isk ku sungguh terkilan...
ku sempat advised dia... well, ku paham perasaan nye... ku bersyukur ku punya rakan2 di alam maya yg gigih memberi idea/nasihat ttg BF tatkala ku buntu... kalu tidak harus jugak ku give up... TQ MY DEAR FRIENDS.. U KNOW WHO YOU ARE.. I LAP U..

nway, kak Has, ku sanggup jadi kaunselor laktasi mu yg tidak bertauliah... i wish i could help... esok akan ku tepon mu ok... insyaAllah

YAKIN BOLEH....

8 comments:

Hasliza said...

wah..rindu plak dengan freezer tu..hehehe..

me_czar said...

Wah... congrats dear...
Saya pun ala-ala jeles gitu.
Dulu paling banyak dapat buat stok untuk Nuryn dalam 20 lebih botol je...
Harus melabur FS pulak lepas nih. Hehe...

SOHO Mama said...

Walaupun I jarang sgt express susu skrg, byk direct feeding..I tetap berbangga *dan kdgkala jeles* tengok mothers yg byk stok ni..! Congrats to you, keep up the good work! To all mothers out there, where there's a will, there's definitely a way :D

DNNA said...

norL,
teruskan usaha beb!!!!
you can do it !!!!

Azrina bt Mohd Tajul Ariffin said...

scudmami,

mood saya tgh merundum susu pon merundum...thanks ur advise kat blog sayat tu. Huhuhu..

ADILA said...

selamat mengepam..

Norlida said...

waa..banyaknye boleh pam susu..ni yang jeles ni.
baby sy ni laks jenis xnak puting 'tiruan'..dah pam pun letak dalam botol harus xnak minum...ade petua tak? risaulah...next week dah nak masuk keje.

scudmami said...

thank u all...

liza~ really love the freezer hehehe.. banyak berjasa ;p

me_czar ~ kena paksa jugak diri ni buat stok sbb takut bulan pose nanti tak semeriah ini.. lagi plak ku akan away and makin busy pas nih..

SOHO mama ~ betul tu jeles tgk kalau ada stok banyak. Tp kalau leh direct feeding lagi best... tak yah pam.. (hehehhe kemalasan tu masih ada)

DNNA~ thank u dear, u can do it too.. tp kau dah 5 bulan dah okay lah tu.. we both can do it ehhh

Azrina ~ no worries.. kita sume need support sesama kita.. saya pon tgh stress minggu ni, susu agak merudum sket tp i try to keep positive...

ADILA~ TQ

Norlida~ kalau baby tak nak puting, try guna feeding cup atau sudu. Faris memula dulu pakai feeding cup/sudu tp dia tak tido pas minum, maybe sbb nak 'menghisap' jugak.. BTW, kalu nak, saya ada nak let go breastflow bottles x 2 and medela feeding cup. Kalu nak email saya k.. (heheh sempat promote plak)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails