Thursday, July 23, 2009

anda akan panik kah?

ye... anda akan panik atau tidak bila anak anda jatuh dan terantuk kepala di bucu dinding, dan anda mendengar seperti bunyi 'meletup' dan anda melihat darah keluar dari luka di kepala???

panik kah anda???

Ye, pasti anda panik, dan begitu juga saya mlm tadi bila Haziq terjatuh dan terhantuk kepala di bucu dinding...

masyaAllah, tak dapat ku nak bayangkan balik perasaan tu, rase nak tercabut nyawa...

tengok plak kuar darah yang agak banyak, dan wound yang agak besar (errr ada la dlm 2cm je..)

dia of course menangis kannn..

bila darah dh stop, tgk balik wound dia agak terbukak (gapping) tp superficial shj... bila ajak DH ke a&e, dia rilex je kata takde pape, wound superficial je tak yah stitches bla bla bla...

ohhh sungguh ku frust... i know he's seen worse tp ni anak sendiri, tidak kah anda concern terlebih-lebih ????

At last, ku 'paksa' dia called a&e and tanye diorang ada 'glue stitch' ke tak (sebab ku sedar dia tak perlu di stitch dan kalau stitch pon payah jugak)..

sib baik ada, so dalam kul 10pm tu kitorg gerak ke spital... wound dia still bleed sket2

kitorg buat sendiri je -- cuci luka & boh sdr je glue tu.. tp susah gak sbb dia melalak2 satu a&e tu... tp alhamdulillah berjaya boh glue and the bleeding stopped.

balik tu 'upah' dia dgn aiskrim (w'pon tgh batuk, sbb itu yg dia nak)...

itulah citer mlm tadi... panik atau tidak?????


anyway, terhantuk, luka di kepala / head injury takleh buat main2... kita mungkin rase takde pape tp na'uzubillah...

tp jika ini terjadi pd anak anda, ini yg perlu anda buat:

1) JANGAN PANIK

2) JANGAN PANIK

3) JANGAN PANIK

4) tekap luka utk stop kan bleeding

5) if possible, bila bleeding stopped, cuba tgk adakah wound tu besar / dalam sampai npk skull ?

6) kalu luka teruk, bleeding tak berhenti2, atau anak muntah2 atau inactive atau pengsan atau pitam atau sawan/fits -- BAWA TERUS KE SPITAL!!

7) kalu rase tak teruk luka (anda akan tau bila luka teruk & bila luka x teruk) --- observe anak anda for 24hrs kalau dia ada tanda2 spt : muntah2 / kurang aktif / loss consciousness atau pengsan atau pitam / komplen sakit tengkuk atau kepala/pening / sawan -- kalau ada, BAWA KE SPITAL ASAP!!!

more infos, sila google, ku tak dapat nak bebel lagi banyak2 -- Faris dh lama berjaga and dh tak tentu arah nak nenen la tu...

endnote: Alhamdulillah Haziq OK, takde complain pape, elok je main lompat2 cam orang tak serik.. budak2 takkan serik kannn...

4 comments:

Hasliza said...

gud info wak..bagus tuk saya yg mmg tak tau langsung apa kena buat if terjadi laa..BTW,mmg stylo laa bila mama n papa doktor..buat sendirik jer..hehe..alhamdulillah haziq ok:)

@Salwa said...

Norley
i am a naturally panick mother
aisyah selalu terhantuk sampai benjol, itupun kami laki bini dah panick rush pi a&e
kalau jadi mcm haziq ni tak tau la apa jadi mau ibu dia ni yg pengsan dulu..
bila baca entry ni i jadi terigt paed yg treat aisyah penah ckp(masa tu dia tgh train student med) don'expect that a doctor(a mom-doctor) can always put emotional aside when treating their own child, cause even me (she is a head of dept.) can never do that after years being a paediatrician, and i always bring my kids to another paeds to diagnose and treat them.

anyway..haziq, get well soon dear :)
bole la geng dgn aisyah lepas ni..aisyah tu manjang asik terantuk :)

Bonnie said...

I remember wawa ever fall from the bed and from walker around 6 months old! Imagine, the 1st big fall in his life. I cried like mad when he fall from the walker - panic! But lucky no injury no nothing..*lega*

Hope Haziq get well ya..

Rozy said...

norley,

kalau anak ku yg terhantuk camtu..mau gelabah dah tu..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails