Tuesday, July 14, 2009

start keje

yuppp.. today is my 2nd day at work after giving birth to Faris yang semakin bulat ..

not so bad cos takde in-charge bench cuma terkial-kial nak catch up my 'data collection' yang tertinggal almost sebulan... banyak plak la kotak yang hendak 'dikorek' tuh..

Faris pon OK tinggal di rumah bersama EBM yang ku bekalkan.. semalam sempat balik tghari walaupon ada test kul 2.30pm tuh. Semalam dia minum 3x je from bottle altogether dalam 9oz, walhal ku bekalkan 6-7 bottle of 3oz (sbb 1st time kena tinggal tak sure dia minum banyak mana)...

hari ni pon still bekalkan 6 bottles x 3 oz.. sebab tak balik tghari dia minum 4x sebelum ku balik kul 5 tu.. so, alhamdulillah kalau ikutkan jumlah EBM yang dipam ada kebihan utk dibuat stok... sebagai bekalan sebelum dia minum lagi banyak and also for time bulan pose....

cuma nak tanya ibu-ibu yang budiman... kalau nak buat stok, elok amik yang EBM lebihan bekalan hari ini (iaitu EBM yang dipam semalam) atau EBM yang dipam hari ini???

alcontohnya:
EBM yang dibekal hari ini 18oz, tp Faris only minum 12oz. Pd masa yang sama, diriku berjaya pam 16oz which is cukup utk bekalan esok. Adakah kuperlu freeze yang lebihan EBM hari ini (iaitu baki 6oz itu, yg juga adalah hasil perahan semalam) atau freeze 6oz yang baru pam hari ini supaya esok adalah bekalan 6oz lebihan hari ini PLUS 10 oz EBM yg baru dipam hari ini...

ohhh kompleks sungguh soalan ku.. harap ada yang paham... TQ

ku nak tido... hmmm.. bukan senang utk menjadi 'ibu susuan' nih... jadual harian ku turut berubah kerana si permata hati yang seorang ini... arghh sungguh letih tetapi "memang berbaloi"... sungguh puas hati melihat si dia hanya menyusu susu ku... :D

4 comments:

@Salwa said...

Salam Norley..
selamat kembali bertugas
semoga sentiasa sihat
sy nak share skit tip on storing EBM

kata lah hari A norley berjaya collect 4 bottles of 4 oz, ambil satu bottle and keep to freeze, yg lg 3 tu bekalkan utk anak.fresh EBM always the best compared to frozen, but frozen EBM is millions time better than FM.

then hari B norley collect 5 bottles of 4 oz EBM, sama juga simpan satu to freeze and the rest provide as fresh EBM for baby.

kemudian katalah norley bekalkan 20 oz tp baby only takes 15 oz, yg lg 5 oz tu ::

-kalau ia adalah fresh EBM maka bolehlah bekalkan utk keesokan hari pula, tapi seeloknya gunalah within 24 hrs.kalau ebm tu dah di panaskan dgn warmer/air suam..maka dah tak boleh guna dah..discard saja
-kalau ia adalah thawed frozen ebm maka tak boleh guna dah, kena discard

sy pun tak pasti boleh frozen kan yg balance tu
tp kalau mengikut konsep as long as ebm tu belum cair ke suhu bilik dan masih suhu sejuk,rasanya boleh keep to freeze..

sy dulu sempat membekalkan ebm masa sambung belajar lepas kelahiran Kauthar :)

just my 2 cents

ajasu said...

Salam Norley, Aja setuju ngan Salwa, yang baki tuh boleh bekalkan utk esok. Kalau based on KKM specification mmg Norley leh bekukan, tapi kalau based on online jurnal, lagi lama simpan sejuk...makin kurang jangka hayat beku nyer.

So, kalau fresh simpan sejuk leh tahan 3-5 hari, but Aja ambil 3 hari jer. So its ok to bring them to next day. Kelebihan Norley ialah, you didnt transfer the fresh EBM anywhere sejak masuk tempat sejuk kan? (simpan dlm2/blkg2 ya).. Maka senang to declare ur ebm tahan 3-5 hari. EBM simpan sejuk nih tahan selagi suhu maintained.

Kalau Norley mcm Aja, transfer EBM to nursery, Aja mmg time mewah tuh kalau lebih satu, mlm tuh jugak bagi. So you have advantage there.

Yg stok frozen mcm Salwa ckp, terus freeze kan mana yg you planned nk freeze ya.

Take care ya...tabah sungguh bekerja dlm hari..huhuu.. Send my love to the kids..muahhh :-*

scudmami said...

Salwa & Aja~

Thanks, maknanye balance utk hari ni elok buat bekalan esok ye?? Then new EBM simpan buat stok ye???

Contoh Hari isnin- bekalkan 20 oz EBM tp balance ada 5oz. So that balance 5oz buat bekalan esok.

Katakan hari isnin tu dapat pam 20oz, so simpan 5oz, then bekalan esok 15oz campur dgn balance 5oz hari isnin utk hari esok (selasa) ye???

ingatkan elok bagi baby fresh EBM, so balance tu elok freeze kan je (after been in the fridge about 24hours)..

okay, kalau salah tolong betulkan lagi ye... TQ!!

ajasu said...

Dear... memang harus la terbaik bekal fresh, tapi kalau ada lebih 1 botol dr hari sebelumnyer. Kalau boleh bile tgk duk ada lebih, next day kurang kan satu. Katalah takut balik lambat nanti x cukup, suh maid amik dr beku.Tapi amik dr beku tuh, handling kena betul juga ya..

Adjust selalu, eventually akan dpt the corect amount baby minum daily. InsyaAllah..

As for nk frozen kan fresh EBM dh seharian (more than 24 hours) tuh bukan x leh, boleh. Tapi as Aja explained, lagi lama dia stay sejuk, lagi kurang tahan as frozen.

So plg penting, mmg utamakan bg fresh, and dlm tempoh 3-5 hari kat tempat sejuk tuh, considered as fresh EBM, whilst once kita bekukan EBM dh hilang immunities and probably antibodies yang tak tahan takat beku.. while yang sejuk tuh tahan at least 3 hari, rasa masih ok and punyer most of properties banding stok beku.

Ok dear...muahhhh for the kids ya...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails