Thursday, July 9, 2009

ku dalam dilema...

tadi ku try jugak bagi EBM kat baby. KU suruh maid ku try bagi guna feeding cup, hari tu try dgn sudu dia okay gak.

guna feeding cup ni, maid aku tak confident sgt. Baby pon sibuk pusing kepala kiri kanan, tangan plak sibuk menolak2 cup tu atau menyapu2 muka dia... at last mak aku try bagi kan, abis 2 1/2oz- laju je... tp pastu dia tak tido... still macam 'mencarik-carik'...

letak atas cot dia, dia nangis...

at last aku angkat.... dia mencarik2 lagi sambil nangis.. isk camane nih??? nangis and tak nak dipujuk, ku pon terus la hulur b*reast -- sungguh2 dia menghisap sampai tido...

ohhh tidakkk.... camane nanti nih?????

adakah tak cukup 2 1/2 oz atau dia mmg tak puas sbb tak menghisap???

adakah ku harus:

1) introduce botol susu???
2) 'lari' dari rumah tu or at least tidak berada dekat2 dengan dia masa diberi EBM??
3) buat tak tau????

dilemaku:

Dia terlalu kecil utk di introduce puting susu -- ku risau kan 'nipple confusion', tp kalau lepas minum dia tak tido mmg la harus ku introduce puting jugak drpd dia menangis nanti kan.... dgn berdoa dia tak 'confuse'...


akan ku cuba lagi... caiyok caiyok Faris...
---

4 comments:

Hasliza said...

salam wak...saya dulu seawal wafiy seminggu saya dah bagi EBM guna botol susu..using puting laa..alhamdulillah anakku itu tak der nipple confusion..tapi itulah..lain baby..lain kerenahnya..gudluck to you..:)..saya harap lama2 faris ok laa tu

me_czar said...

Mula-mula saya train Nuryn, guna botol + teat Breastflow by The First Year.
Alhamdulillah tak de nipple confusion.

Boleh tgk sini.

http://www.mybbstore.com/webshaper/store/viewProd.asp?pkProductItem=1375

SOHO Mama said...

Dulu masa I bekerja, lepas pantang je I train Amsyar minum guna botol (puting) during "working hours". Alhamdulillah takde pun nipple confusion. Tapi dulu I tak ambik kisah ttg BF, EBM..so dpt susukan dia 6bulan je. Pastu sungguh tak memberangsangkan sampai I give up BF-ing.

Yg lain2, masa tu I dah work from home. Tapi kena jugak bagi botol sebab I ada jugak keluar2.

Dgn Zuleyka ni je yg paling byk direct feeding. Dia ada musim, kdg2 nak botol..kdg2 taknak.

U cuba lah bagi botol isi EBM. Tapi dulu, I 3 atau 4 hari lepas bersalin dah start simpan stok. Masa tu lah susu paling byk pun :)

scudmami @ norley said...

ohhh thank u sahabat2 ku....

hari ni Faris selamat minum guna boto susu Breastflow.. me_czar ~ mmg dah ready beli botol tu dari awal hehehhe

and alhamdulillah dia ok.. plus ku dok kat atas and biarkan je dia dgn my maid & my mum.. bila tanya mak kata ok, and macam tak cukup plak. Bila turun kul 10 td, dia dah tido... alhamdulillah...

harap2 dia tak 'confuse' hehhehe tp breastflow nipple tu mmg cam b*east pon kan...

SOHO mama~ mmg ada start pumping dari 1st week ari tu, tp sejak last week, dia dah banyak minum esp siang, mmg takde pump langsung.. but now dah start pumping balik day & night as preparation nak keje ni...

hopefully everything goes well... thank u sume atas keprihatinan anda... u are the best moms...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails