Saturday, August 1, 2009

maidless in seattle

since last Friday, we were 'maidless'
sebabnye ku dah hantar maid ku balik...
alasan nye : malas lah nak citer, sesape yang rapat ngan aku tau lah citer nye..

so, we all akan maidless at least sampai December.. yupp bagik dia 'cuti' 4 bulan, pastu nnt datang balik (hopefully lah kann...)

bebudak ni ku selamat hantar ke nursery.. sedih betul tgk diorang ke nursery esp FARIS.. baru umo 38 hari dah ke nursery.. (mode kesat air mata)

mula hantar khamis -- ingatkan Haziq yang akan menangis (mmg dia nangis pon kejap bila Fatini gi sekolah), tp ropa2 nya Faris yang tak tido.. aku amik nye dia terus lena.. isk.. nak nangis aku masa tuh

but alhamdulillah nursery tu nak jaga Faris yang kecik (tp badan tak la kecik pon), and sanggup melayan EBM Faris.

Tp kat nursery Haziq & Faris tak pakai CD. Ku bekal gak CD utk Haziq, tp diorang pakaikan dispo je, senang agaknya.. ku pon malas nak 'banyak songeh', kira slowly laaa.. tengok dulu camane, then baru nak suruh diorang pakaikan CD. (plus my DH & I are adapting to manage the CDs on our own - esp tang basuh membasuh uhuk uhuk)

Faris pon tak pakaikan prefold sbb risau la plak diorang tak reti pakai snappi tu.. nak pakaikan pocket diaper, peha nye tak cukup 'KFC'.. hari tu testing pakai kat rumah leak kat bahagian peha.. nnt bila dah besar sket leh pakaikan pocket diaper..

Jumaat pepagi DH anta maid ke LCCT, ku lah sengsorang uruskan diorang pepagi buta tuh... uhhh sungguh mencabar selepas setahun setengah ku banyak lepas tangan pada maid (eg basuh botol2 susu pagi2, selalu pagi2 turunkan bebudak then gi keje tanpa pikir pape) but now...??!! *sigh*

Balik ptg tu, kakak & abang mmg okay lah.. tgh mandi masa amik tu sbb baru bangun tido. Faris pon baru pas mandi.. 2nd day dia ok sket & penjaga dia cakap dh nak 'gurau2' and 'cakap2' dah, tido jugak la tp takde la tido memanjang.. paling penting dia tak melalak lah anak2 mummy sume baik baik kan...

weekend -- another challenge for us. Ku on call plak sabtu, but thank God PIL are here (in fact kitorang sempat tinggalkan bebudak ni gi PC Fair semalam :D)

Pepagi Sabtu, turun basuh baju yang agak banyak, ada la 3-4 load jugak termasuk CDs. Ku berkejar2an nak mengemas and mandi baby and bebudak comots 2 orang tu etc etc.. again thanks to DH yang membantu jugak.. also MIL yang tolong sidai baju etc..

CUMA ~ balik on-call dlm kul 3, cian tengok Faris teriak sorang2 sbb MIL kat atas, DH kat toilet basuh CD (lahaii yang, CD ada selai dua tak yah la sibuk2 basuh lu.. dah la gi belasah boh 1 penutup sabun utk baldi kecik.. "isk nanti saya bagi tutorial yang ye...")
Faris plak last minum susu kul 12.30.. isk.. cian nye.. again, nak menangis ku dibuat nye... "sorry baby, hope u'll understand"..

Aku pon lunch kul 4 lepas susukan Faris.. masa on-call mmg dah berkeroncong perut, sempat pekena Milo secawan je masa ngepam before balik rumah uhuk uhuk...

that's my 3 days without maid.. belum bebetul mencabar nih... next week DH dah keje kat PPUKM balik, so ok sket pepagi leh gi anta nursery sesama. Cuma balik tu takut dia lambat..

paling ku tak sabar -- time pose.. bulan 9, DH balik keje HKL.. huwarghh... "ya Allah, kuatkan diri ku demi anak2..."

okay, tulah yang terjadi yg buat ku senyap dan stress seminggu........... lepas ni tak pasti la memandangkan jadual sume dah berubah... bila la sempat nak ngadap buku... ohhh tidakkkkkkkkk...

** isk cam la end of the world kan?? Orang lain pon maidless gak.. tp leh je survive... i know i can survive, cuma bila penat nanti, sure lah tak sempat nak study... ku kan student lagi.. huwarghhh**

2 comments:

Hasliza said...

salam....takder maid ke awak skrg..tetiba jer..saya yg sekejap jer guba bibik and skrg ni takder pun dah terasa susahnya tak der bibik.inikan plak awak yg anak 3 and baru jer pas pantang..banyakkan bersabar laa wak yer..insyaallah u will manage..

scudmami said...

tq liza...

mmg menjadi 'sotong' dh saya ni tetiap hari.. penat and ngantuk tu tak yah cakap la..
dulu masa haziQ 5 bulan gitu gak maid buat hal, tp at least dh besa gak, ni baru sebulan lebih.. cian sgt dgn si kecik nih...
now pon haziq susah sket nak gi nursery, sure nangis tak nk pegi.. sedih saya.. uhuk uhuk..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails