Thursday, April 29, 2010

Don't sling and drive!

last Tuesday, aku gi Imigresen Wangsa Maju nak gi buat pasport..
aku pegi dalam pukul 10pg, Fatini sekolah, Haziq tak mandi lagi, so aku pon bawak Faris.. niat lain, nak try Apootaern RS laaa.. hehhe

dalam kereta pegi dia ok, sbb baru pas makan and nenen.. plus journey tak lama pon... tapi dia sempat tido halfway.

sampai kat Imigresen Office, amik gamba pasport, aku amik gamba Faris sekali. Nanti nak buat pasport dia jugak.. hari tu takleh buat sebab lupa bawak surat beranak sbb tak plan pon.

tp ropa-ropanye kena bawak pasport lama.. aiyooo mana la aku bawak pasport lama.. sudah 5 tawun lebih tarak usik itu pasport!

sib baik kat Wangsa Maju, so leh balik rumah mak. Sib baik jumpe, kalu tak... tatau laaa...

so pegi balik ke imigresen, tp aku tak bawak Faris, dia & mak aku anta gi rumah kakak aku kat Tmn Melati. Dah settle, aku balik rumah kakak aku sbb pasport siap pas 2 jam.

Lepas anta mak balik rumah balik, aku gi balik Imigresen utk collect pasport. This time ada Faris sbb plan nak terus balik, sbb time tu pon dah pukul 3.30pm.

sebelum kuar, dah nenen kan dia.. dia pon dah tido.. ingatkan ok lah bila balik...
tapi aku pon pandai la pulak gi ikut MRR2, pastu hujan la pulak... traffic jammed lagi...
dari Bukit Antarabangsa tu dah jammed... aramak... memula tu dia ok, main2 etc..

sampai pas Ampang, dia dah mula ngamuk... aiyooo lama la pulak nak sampai depan Tesco Ampang tu, sbb depan tu ada tempat nak stop (depan kedai perabot tuh)..

Lama gak dia nangis.. tp nak buat camane kann??
so sampai kat tepi kedai perabot tu, aku pakai RS, aku BF dia... masa tu dah dekat 4.30pm.. aiyooo takleh lambat, nanti lagi jammed...
i have to beat the traffic...
so i HAD NO CHOICE.. i HAD to sling him, BF him & drive!!

so i drove from Tesco Ampang tu sampai rumah....
memang salah & merbahaya.. but as i said, i had no other choice errr ada sebenonye
- choice lagi satu adalah, BF him tepi jalan, tunggu dia puas (mungkin ambil masa 1/2 jam), and by the time dia dh kenyang sure dia dah tido, and kalau pindahkan dia ke carseat, belum tentu dia takkan mengamuk.. and by the time nak sambung jalan, sure dah teruk jammed!

SO KALAU ANDA, WILL U SLING & DRIVE???

setidak-tidaknye, aku ada pilihan masa tu, and i BFed him handsfree tau... both my hands at the steering tau!! He was safely tucked in the RS, his hands and legs are rest assured won't bother my driving!

But giving another chance, I WON'T risk my life & my baby's life slinging & driving!!!

kalau anda???


ni gambar dah sampai rumah.. kalu amik on the way, itu sudah lebey la kan...





p/s tak senang sebenar nye, cos i got to adjust 'my position' so that he latched properly.. sebab aku takleh nk adjust dia sgt, cos i was driving u see...


2 comments:

CikWa said...

Norley
i often do this with aosyah
kalau gi agel sensorang, dan dia ngamuk bagai nak rak sbb nak bf masa ibu tgh driving
ku pun sarugn dia dalamsling dan bf
sekali orang lori lalu kat tepi kereta diorg sengih2 nengok
apesal sengih2 ntah


tapi mg dangerous
tapi nak buat camne kan

i faham perasaan u time tu

huhuhuhu

itulah pengorbanan seorang ibu

aisyah, faris, dah beso nanti kamu ekna tau mami dan ibu kamu ni sanggup apa saja demi kamu ..hehehe

Cloth Diaper Malaysia said...

Oh my... This looks dangerous...
Even me, sling at the backseat while hubby is driving pun rasa bersalah gila..... I know all babies should be placed in carseat while in the car, tapi if dah menangis kuat sangat and tak boleh berhenti macam mana lah ye? Entah lah, wallahualam, jangan ada apa2 yang tak diingini berlaku sudah lah...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails