Wednesday, April 14, 2010

Defrost

setelah lebih 9 bulan, inilah first time aku defrost freezer ni..
itu pon sebab drawer paling atas tu takleh nak bukak dah sebab tersangkut kat 'stalagtite' ais tu..
selama ni, bukan tak plan nak defrost cuma kalau nk defrost tak tau mana mau sumbat EBM yang ada..

tp minggu tu, kena jugak defrost, kalau tak nanti lagi teruk...

so operasi macam ni, kena buat cepat2 untuk elakkan frozen EBM mencair okeh..


macam ni punye tebal, mana la tak sangkut drawer tu kann???

ni pon amik gamba lepas sejam defrost kalau tak silap...

buat sementara tu, sume frozen EBM sumbat dalam freezer fridge. Ikan, ayam, frozen yg lain sume dok luar. Ayam/ikan kalu busuk leh beli lagi, kalu EBM dah thaw mana mau beli??

finally dah takde ais.. fuhh berejam-jam jugak nak tunggu fully defrost.. fuihh

so the frozen EBM goes back to their drawers - December: 26 x 5oz


January : 36 x 5oz

February : 15 x 5oz & March : 17 x 5 oz



4 comments:

AtieSalehah said...

byk nye ebm....ni stok bape bulan?

liza said...

seronok tgk stok ebm siti..banyak tul:)..nampaknya freezer tu mmg digunakan sebaiknya:)

scudmami said...

atie~ alhamdulillah tu stok yang ada dari bulan 12.. now dh merudum sket tp try jugak maintain sebanyak tuh..

liza~ uhhh memang saaaangattt berguna... i should thank you Liza.. sangat tak menyesal tau..

tiap kali tengok stok EBM ni macam 'terapi' tau.. motivasi pon ada hehhe

Syareena said...

Aku sangat jeles dengan stok kau yang banyak tu sebab stok aku sekarang makin sikit. Tiap2 hari, from freezer bawak turun 1 or 2 bottle to top up consumption for the day tapi takde replacement. Scaaaaarrryyyy!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails