Wednesday, December 2, 2009

nahhh.. that's too much

kisah nye last week, i received my shaklee trial pack (breastfeeding set) from genkimomma -- consists of vitamin C, vit B complex, multivitamins and alfalfa tablets.
tp baru kelmarin dapat start makan...

why i take supplements??

- kerana saya tahu keperluan supplements.. esp vitamins
- kerana saya perlu extra energy for myself since diriku semakin busy nowadays..
- kerana dulu masa 1st year, saya amik vit B co & vit C tanpa 'fail' saya mmg terasa kesannya -- saya lebih energetic, kurang mengantuk & jarang sakit/demam

why shaklee??

- owhh itu saya takleh jawab.. 'brand' tak penting, apa yang penting?? kerjaaasamaaa yang penting is good testimoni, side-effects-free (sbb tu saya hanya berani ambil vitamins), halal & HARGA..
owhh saya memang kedekut w'pon utk kesihatan diri.. mungkin ada yang kata, utk kesihatan sendiri apa salahnye belanja lebih, tp bagi saya semua sama penting.. (badan sihat & poket ada duit lagi best kan?? hehheh) -- tambah plak saya pegawai gomen yang gaji ciput. Ikut hati amik kat spital lagi senang (free kan??hahhaha...)
- kebetulan ada offer trial pack utk breastfeeding momma, jadi saya pon mencuba...

apakah pendapat ku bila dapat trial pack tuh??

bukak je tipuware comewl tuh -- "mak aiiihh besaQnye pil nih... mak aiii 'harum' nye bau..." mmg besar2 pil nye (tp ku takde masalah telan pil, tp jgn suruh ku kunyah or hisap!!) -- bau memang cam bau herbs, i bet that's the alfalfa kot...


apa kah pendapat ku lepas 3 hari makan vits nih??

1) urine saya jadi kuning -- sbb vit B co --> ni paling obvious la kann

2) my energy level -- tak perasan sangat sbb baru 3 hari kan.. (kalu aku leh tak mengantuk malam, then i would say they are SUPERDRUGS hahaha) -- so far ku masih mengantuk tepat kul 10 malam, tp 3 hari ni ku memang bangun awal sbb pegi PP*M kul 7 pg

3) my boobs engorge (or feeling 'full') -- kesan alfalfa kah?? ke perasaan ku je?? sejak sebulan yang lepas, aku mmg dah tak pam pas subuh sbb Faris dh direct BF and aku malas . Tp semalam, ku kena pam sbb boobs ku engorge despite Faris minum kul 5am. Pam dapat 8oz... alhamdulillah.. tghari pam lagi dapat another 9oz (errr.. selalu kalu ku pam tghari sahaja ku akan dapat 12-14oz)
Pagi ni plak, engorged jugak, ku tak sempat pam, so ku paksa Faris minum tp dia main2 je minum (sebab masih kenyang agaknye).. tak sempat pam, so terus ke PP*M, ingatkan sempat pam tp ada lecture plak.. sempat pam kul 10 lebih -- ku dapat 14oz, tghari kul 2 ku pam lagi dapat lagi 5 oz...

so hari ni aku dah tak amik alfalfa tablet tu -- sebab aku tak nak susu byk sgt boobs engorge!!
SEBAB problem ku ialah TOO MANY EBM stocks.. bukan ku 'komplen' atau tak bersyukur, tp ku rase ku tak perlu banyak sangat susu buat masa nih.............. hahhh aci kah cakap gitu???

owhh harap susu ku tak merajuk!!

kalau la bleh ku sedekahkan EBM ku pada orang lain kann.. (tp DH tak berapa setuju ngan idea tuh..)
buat masa ni, ku tgh berusaha abiskan bulan august nye stock (tadi baru kira ada lagi 33 plastik). Siap ku thaw 3-4 plastik sehari & suruh maid ku bagi Haziq & Fatini sekali hehhehe (tp diorang ni tere sbb tau kalu susu tu campur EBM)

owhh.. mungkin kalu ada yg rase nak banyakkan susu leh try lah alfalfa nih... but i still believe that it's still up to an individu... effect yg ku rase mungkin tak sama ngan orang lain.. so, leh cuba and tengok sendiri ok..
i recommend this to other mommies yang cuba nak banyakkan susu.. ku ada bagi member2 seangkatan mengepam dengan ku makan alfalfa tu, nanti ku tanya plak experience diorang..


---

5 comments:

Mummy Harith Hannah said...

Wowwwww kak Norley! I am speechless, baca entry nie... seriously! At first, i thought u gonna give some 'kritikan membina'. So, saya tarik nafas panjang2, baru proceed baca. Hahaha...

Terima kasih banyak2 atas testimoni yang jujur & ikhlas ini. I know you wouldn't comment/complain much on the (side) effects of the supplements (i.e warna urine etc), because u pon dalam medical line. But, honestly, berdebar2 setiap kali dpt SMS from u. Dup dap dup dap tawww. Pengakuan ikhlas nie. *lari tutup muka*

Setuju, tak semua ibu akan dapat efek yang sama makan alfalfa tue. It depends on level kesihatan si ibu, daily diet intake, kadar pengambilan air, blablabla (u know it *wink* ). Owh, menjawab pasal "why Shaklee" tue, "sebab Shaklee ader Alflfa", buleh? Hehehe.

Anyway, thank u very much for this entry. Minta izin tuan rumah, nak c&p di blog genkimomma, boleh? ;)

DaniTheGirl said...

Salam kak Norley..tetiba panggil nama betul ahaks. Saya pon tgh tunggu trial pack Shaklee ni sbb skrg susu makin susah nak pam...nak dpt let down reflect pon susah, Aisyah dah 10bulan takkan susu dah slow * oh tidak *. Saya harap pasni susu kembali meriah. Dah ler susu frozen saya rosak dlm 40++ bekas, laa ni stok pon kritikal mmg gigih mengepam nak kumpui stok balik.

:Nana: said...

cayalah Norley.. rasa mcm nk order tp terpk anakku itu BF malam je.. kalau tk fresh, tk mau pulak.. karang makan tablet tu kena start pam balik.

anyway, teruskan usaha murni kau tuh :)

Pah Zarihan said...

salam,
saya dah cuba trial pack shaklee(dah abih pun) dan now dah order yg full pack utk ketiga2 vitamins tu (except alfalfa)...
mmg betul lepas sebulan, saya lebih energetic, mlm2 krg ngantuk, pagi pun senang bangun...susu pun nampak makin pekat....tu pasal i decided to continue all the vitamins, and bli yg full size punya...

tp kan, alfalfa tu mcm krg memberi kesan pada saya...don't know why...sbb tu tak sambung amik yg tu...

DNNA said...

Alo geng ...

Petang ni ko balik ppu*m sila bawak pil2 itu dalam beberapa bijik dan sila hadiahkan kepada aku. sekian, terima kasih sebelum dan sesudahnya ...

Kalau serasi ngan aku, Insya Allah aku choba!!

Heh heh heh, thanks in advance ...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails