Wednesday, June 24, 2009

my #3...

salam all...

alhamdulillah safely delivered my #3, a baby boy yesterday (23/6/09) @ 6.26am in PPUKM.

Birth weight: 3.54kg -- my biggest baby so far .. err scary & traumatized episode i tell you (insyaAllah i'll spend some time to share my labour journey later heheheh)

Length: 48cm (kecik ehh??)


and now, i'm at home (discharged yesterday evening), and thank God everything went smoothly though the after-effect of Pethidine stil linger in my system even till last night and worse, baby had the effect too... i swear i won't take pethidine again (hopefully)!!!

And nak mintak tolong ibu2 out there -- my baby ada problem nak latch laa.. sedey!!! dia tak 'tangkap' pon n*pple bila bagi tu.. ngamuk2 then bila dia geram & gigit (and terasa the n*pple) baru dia leh hisap.. camane nih??????? never had this problem with #1 and #2 before... at first i'd blame the pethidine effect (in fact i still do even after 24 hours) cos he slept most of the time yesterday, susah betul nak kejut even utk menyusu, but now i dont know, hope it'll solve ASAP..

.

.
.
.

and thanks for the best wishes given before and after my delivery.. THANK U all..

insyaAllah i'll post the pic when time permits ok..

;)

7 comments:

CY3.5 said...

aku tak reti la plak nak bagi tips.. heee.. tp kalau tak latch betul, mmg laaaa sakit banget! pi la klinik kesihatan ke apa ke, mintak tolong nurse ajar.. bley ke idea camni?

@Salwa said...

norley..tahniah
kalu i dtg ziarah bule?
bule i tgk sekali camne ur boy latch tu
anyway take care
nak call semalam tp takut ggu..

ar.nie said...

Congrates!!!

Owh, takleh nak bagi tips. Mmg kena usaha-jaya ajar baby latch sampai betul. Kalau tak, mmg sakit. Selain idea CY tue, saya raser better juga prepare Bephanten, in case jadi sore nips. Saya kena dulu, dua2 belah nips ader gelang merah. Sakit bangat. Nie kes baby xpandai latch laa juga.

Good luck! ;)

Rozy said...

Tahniah yer norley!!!
Bilalahh rozy nak setat makin #2..hehhe

scudmami said...

thanks all for the tips/ideas
mmg dah start sakit huwarghhh...
ingat nak tengok u sehari dua ni, if still ada prob, plan nak jumpe lactation nurse kat HUKM la.. iskk.. tak sanggup la kalu gini...

SOHO Mama said...

Congrats!

In my experience, (seingat I lah), Armand & Zuleyka pun ada masalah susah nak latch on mcm ni. I think it's because our milk supply is not that much during the first few days. The first day at home confirm asik nangis je sebab tak kenyang. Second day pun mcm tu (walaupun I sekurang2nya satu mlm tido kat hospital..tapi kat sana kdg2 nurse bagi FM..mmg I yg instruct hu huu). Bila kat rumah I tak bagi FM. Tapi bila tengok mcm susu I belum byk, sebab tu lah baby tak mau latch betul2 & tak minum & lapar & nangis..I hampir2 suruh my husband beli FM kat kedai depan nun..! Nasib baik husband I yg suruh tunggu & tgk dulu..

Usually it's ok only on the 3rd day at home. Tapi I tak pernah la rasa sakit masa tu. Bila dah seminggu & baby lambat nyusu..masa tu cepat rasa sakit. Ni lah masa yg sesuai utk express & simpan stok byk2.

Ingat ya, kalau baby tido je, jgn lupa gerakkan setiap 2 jam utk menyusu. Tengok2kan jugak kulit dia, takut jaundice. Masa Armand, I ingatkan takde apa sebab dua abangnya takde jaundice. Alih2 memang dia kena, teruk..sampai rebound balik & 2 kali masuk hospital.

Hee hee I pun ambik pethidin masa Izzo dulu..I also hated it! Izzo was my biggest baby too, 3.85kg & 56cm at birth. Luckily my urat leher didnt snap when I was trying to push him out :P

scudmami said...

SOHO Mama~ TQ.. i think ada improvement sket, semalam, dia cam dah pandai sket.. macam dah pandai nak tangkap the n*pple bila suakan ke mulut.. tp sbb my n*pple kinda pendek so dia cam susah nak latch, hope it'll be better..

Br**st pon dah rase engorge, td saje try pump to relieve the engorgement, tp tak kuar banyak pon lagi, dapat dlm 1 teaspoon terus suap ke baby, sayang lak nak buang.

yupp.. i'm keeping an eye on his skin colour. My 2 prev babies mmg kena jaundis but not too bad, yang ni plak, kulit merah je, takut tak terperasan plak kaler kuning nye..

TQ sume ye

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails