Sunday, June 21, 2009

jalan 'Ostolia' (??)

Pagi tadi pas breakfast kat kedai mamak (tempat feveret Fatini makan nasik lemak),kitorg gi singgah basuh kereta. Sambil tunggu kereta tu, ku baca lah paper sambil Fatini pon sibuk2 kat sebelah. Tetiba bila bukak page Malaysian Airlines nye promo,
Fatini cakap "kita lama tak pergi Ostolia".. hahhhh.. punya lah diri ku terkejut badak , sebab nye tak pernah menyebut Australia kat dia, except earlier, my conversation with hubby was about new H1N1 cases (budak yg gi holiday ke Australia tu) and Indonesian maids issue, but i dont think she meant that...

"mana plak kakak tau Ostolia ni?? Sape yang ada pegi Ostolia??" ku tanya balik
"kawan kita gi jalan Ostolia"
"sape nama kawan kakak??"
"Nabilla.."
iskk... kecik2 camtu dah pandai bercerita gitu ekkk.. - kecian la plak anak ku, ari tu cuti sekolah mmg takde berjalan ke mana2, kitorang berdua tak leh cuti plus diri mummy nye yang dah bulat sarat.. InsyaAllah Fatini, tahun depan or bila mummy & daddy abis Masters, kita gi jalan jauh2 sket.... ni mummy pon tgh kumpul duit nih.. mintak2 ada rezeki leh jalan oversea (Sabah pon kira oversea kan??? )

then ku tanya lagi, "kawan kakak tu ada demam tak??? Kalau dia demam jangan kawan dgn dia tau" ku memberi statement gitu sebab nye -- baru je baca dlm paper psl case terbaru H1N1 budak 11 thn yg baru balik bercuti dari Australia tu... iskk.. mau tak haru ke kalu infected???!!!!

yang orang2 gi oversea ni esp negara2 yang high risk tu, TOLONG lah be more responsible sket... don't expose yourself in public if u just got home.. maybe not to quarantine until 7 days, but just wait 2-3 days tu make sure you are not down with fever or any flu-like symptoms... cos sometimes, the disease contracted when u are in the plane, cos dalam plane pepaham la, confined space and u spent at least 4-5 hours or more for long-haul journey... better if quarantine for 7 days cos during this time, if u are infected, u'll easily transmit the virus to other people (this period also known as 'incubation period', where the virus replicates and u are in most infectious state)...

Hopefully, the cases will be reduced. So far, all are imported cases (meaning contracted from outside Malaysia), hopefully there'll be no LOCAL cases.. tp kalau gini lah cara orang2 kita ambil mudah problem ni, i wont be surprise if local cases will be reported in near future (na'uzubillah)... "jangan dah terantuk baru nak terngadah", jgn tunggu ada reported death case baru sume nak panik... (now not the time to be panic, but to be more cautious and responsible..... )

okay, just sedikit nasihat khidmat masyarakat :p

...........



..

1 comment:

SOHO Mama said...

Takut la benda2 macam ni kan. Yes I too hope that travelling people will be aware, more alert and responsible about these things..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails