Thursday, September 17, 2009

CARAKU HANDLE EBMku

ada ibu di SI.com bertanya 'cara nak bekalkan EBM dgn selamat pada babysitter'




Ini caraku.. cara orang lain ku tak tau…
Basically ku apply nasihat Aja & ibu2 lain di SI.com (yang mmg sangat membantu, toche toche)
Antara nye:
1) banyakkan fresh EBM dari frozen utk bekalan baby cos of antibody contents etc
2) stock frozen basically for ‘saat-saat’ kecemasan e.g susu merudum, mummy kena gi outstation etc
3) if tak cukup fresh EBM, frozen still much better than FM



so, ku mula cuba mengepam masa dalam pantang lagi, tp sedih nye susu lom banyak lagi.
Bila ku mengadu pada kawan2 di alam maya orang tau bukan bunian , ramai kata sbb susu ku belum established lagi… tp ku rase dulu masa Fatini & Haziq ku mula simpan stok masa dlm pantang lah… hmmm…

Untuk rekod, ku hanya bercuti 3 minggu, ye, 21 hari ye kawan2… 20 hari sebena nye sebab hari pertama ku keje, Faris baru umo genap 21 hari… inilah penangan beranak time study ehhh kalau tak beranak time ni, takkan nak tunggu abis 4 tahun baru beranak??? Masa tu acik dah tua dah… uhuk uhuk…

EBM utk bekal Faris di nursery ku letak dalam ‘tipu’ware cam ni


Sebab apa?? Sebab senang, tak sepah2 samada dlm fridge ku ataupon fridge nursery. Senang nampak susu tinggal berapa etc.


Begitu juga time kat opistal.. ku simpan EBM ku dalam tipuware dalam fridge kat pantry. supaya orang tak terkujat bukak fridge tuh hehehhe
Orang lain terus masuk dlm freezer, tp ku masih percaya FRESHEST EBM is the BEST!!!

Setiap kali ku perah, ku akan terus ‘aliquot’ into separate bottles – 3.5oz each.

Sebab apa?? Sebab senang – senang nak tgk berapa botol dah dapat kerana ku obsess mengira berapa oz ku dapat setiap kali pam dan juga dalam sehari
Lagi satu sebab kalau transfer bila dah sejuk, nanti milk fat tu akan melekat di dinding botol – sayang!! Cos fat itulah yang membuat Faris membesar bagai johan ihikss…
Lagi satu, ku tak suka campur2 susu dari sesi pam berlainan, so paling-paling pon ku akan genapkan 3.5oz dari 2 sesi perahan yg berlainan (pd hari yang sama tau!).. kalau terlebih 1 atau ½ oz tu ku jadikan 1 portion tu 4oz terus then freeze kan..


Frozen EBM (dalam plastic BM), ku thaw (turun ke fridge bawah) petang balik dr kerja. Then pepagi tu ku transfer ke botol Breastflow.


Sebab apa transfer?? Sebab utk menyenangkan orang kat nursery panaskan, tak yah transfer2 botol, plus ku tak nak diorang terus panaskan dalam plastic tu.
Sebab apa botol Breastflow?? Sebab botol tu Faris dh tak pakai utk minum susu. Lagi plak, mulut botol tu besa so senang nak transfer half-thawed EBM (kekadang kan ada air batu lagi?? Kalau t/f ke botol MLO, mulut dia tak muat!!)
Lagi satu ku dapat bezakan yg mana frozen EBM w’pon ku tak label!


Bekalan EBM ke nursery, ku label no. 1-6. Label di tutup botol bukan di badan botol.

Kenapa?? Sebab senang utk penjaga nursery tengok botol mana perlu diberi dulu (isk.. kan ku telah buat sume yang menyenangkan orang lain jaga Faris & EBM2 nye???). kalau nak suruh tgk tarikh yg paling awal, leceh la pulak… kalau yg mmg tak kisah takpe, kalau jenis berkira, sure dia belasah je amik botol memana, dia pedulik apa kan??

Kenapa label tutup bukan badan?? Sebab senang nak nampak even masa botol2 dalam tipuware tu..


Frozen EBM, ku selalu label no. 1 (kekadang tak label, tp ku dah pesan kat orang nursery soh bagi Faris minum frozen EBM dulu. Mana diorang tau yg mana??? Sebab frozen EBM dok dlm botol gabak tu. So far tak pernah jadi kes frozen EBM tak diminum…


FROZEN STOCK

Yang ni selalu nye adalah lebihan hasil pam utk hari tersebut.. setelah ku asingkan bekalan utk Faris utk esok hari, ku akan masuk dalam plastic liner utk dibekukan. Selalu ku simpan 3.5oz atau 4oz. Tak pernah lebih tak pernah kurang (kalau kurang pon 3.0oz lah). Sebab apa?? Sebab senang utk aku thaw. Faris minum 3.5oz maknanya keluarkan 1 sahaja… kalau lepas ni dia minum lebih?? Masa tu baru pikir ahakss….

Mmg penuh freezer ku, tp lebih baik drpd terbazir… contoh nye simpan 7oz terus dalam 1 bekas, pastu thaw pastu berlebih… kan sayang tu sbb thawed EBM perlu consume within 24hrs…

Ada orang simpan dalam bekas dadih, ku ada gak beli bekas dadih tu yang ku rase comel & senang susun dalam freezer. Tp ku tak sure bekas dadih baru tu kena basuh lu ke kena sterile dulu ke?? So konklusi nye ku tak sentuh lagi bekas dadih tu yang ku paksa DH beli ari tu ku hanya guna plastic liner – senang dan pakai buang!!

(ni gamba memula menyimpan stok.. now dah penuh 3 drawers.. nanti la update gamba)

So far ku dah ada around 130-140 plastics of frozen EBM.. alhamdulillah… itulah rezeki Faris.

TAPI, confession ku – bila tengok stock banyak ku mula cam malas nak pam!! Owhhh sungguh teruk, tp ku tak tipu!!! Sebab nye, bila freezer dh penuh, ku tak tau mana lagi nak letak frozen stock tuh??? So far bekal bulan 7 dah hampir habis.. untuk rekod, frozen EBM leh simpan 3-6 months. Rasenya ku ambil as 3 bulan dah le..
So kalau bulan 7 tu kira leh tahan sampai bulan soploh.. yang bulan 8 leh simpan sampai bulan sebelas ye kawan-kawan…

Itu saja lah cara saya menyimpan / handle EBM saya… utk yang bertanya ie ummi_zahra, harap dapat membantu….

ini adalah 'bekal' saya ke tempat keje... -- peralatan mengepam, cooler pack berisi cooler pack. W'pon tempat keje dekat, tapi ku tak mau 'gamble' tak boh susu-susuku dlm cooler bag...


ini adalah beg 'wajib'ku ke tempat keje.. beg BP Medela FS & beg sekolah ku (harga RM250 taww sbb dapat masa gi Epid Course hehheh) berisi laptop mini ku dan buku2/kertas2 kejeku...



okay tu aje...

Segala salah silap adalah atas kelemahan saya sendiri….


---

1 comment:

mamaAnA/Dani said...

cara yang scudmami buat tu lebih kurang sama dengan saya, saya akan labelkan 1-6 ke atas penutup tu utk mudahkan pengasuh Aisyah tapi kadang2 dia main taram gak amek yang dia suka. Saya selalu ingatkan bagi yg frozen dlu dan saya juga gunapakai saranan Ajasu. 4btl memang fresh dan 2 btl stok frozen dan kalau ada rezeki lebih 6 botol memang saya bagi fresh EBM terus. Cuma yang jadi masalah bagi saya ialah saya punya chest freezer so nak susun tu buat pening paler. Guna plastik jimat ruang tapi nampak cam semak je, ingat nak guna botol MLO atau bekas dadih tapi....saya prefer guna botol MLO atau bumble bee. Wahh banyak betul stok scudmami...besh besh!! semoga kita dapat menyusukan anak kita hingga 2 tahun!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails