Saturday, January 2, 2010

operasi

baru je pas buat operasi kemas freezer & operasi buang EBM bulan august.. uhuk uhukk..
cayang nye..
rase cam nak paksa je Haziq & Faris minum sume2 tu sampai kembung peruts...

dah la freezer tu tebal gile ais nye...

sempat ketuk2 and scrape2 ais batu tu..

sempat la mengira sket stok yang tinggal

Sept - 73
Oct - 27
Nov - 42 (mostly are 4-5oz)
Dec - 20 --> owhh ni sebab aku malas lah nih.. ohh ku kena try up balik. Mmg kalu ikutkan Faris cukup je minum, tp sebab frozen EBM banyak sgt, ku takde la pulun mengepam sangat..

ku buang EBM august dalam 15 pek..

ni bulan september nye banyak gak ni.. owhh apakah strategi ku nih??

tp aku perasan, bulan December nye banyak EBM yang 'cair' je rupa nye.. ni mesti sbb aku pam bila SANGAT engorged!! oh tak bagus tak bagus!! Memang la dapat banyak, tp cair :(
EBM yang lama2 tu sume cam pekat & yummy je nengok..

EBM awal december plak manyak yang kuning kaler nye.. ni sume sebab aku makan vit B co Shaklee la tu.. rase dia ntah laa.. tu kena tanya Faris


pape pon,, alhamdulillah aku dah memecah rekod menyusukan anak aku sampai 6 bulan exclusive lak tu... :)
now aim nak teruskan lagi selagi mampu..

Faris pon dah start makan, seminggu ni ku masakkan bubur nasik je dulu.. (pastu blend)
kalau pagi memang dia makan manyak, kalu petang tu kureng sket..
so bila dah makan ni, lagi la kurang menyusu plak. Kalu selalu menyusu 3x from 7 to 6pm, now pagi dah makan, nyusu 2x je plak... isk.. jaga badan betul lah Faris nih!!

AZAM BREASTFEEDING TAHUN BARU:

1) Pam 2x sehari di tempat keje, biar sikit-sikit janji dapat yang 'pekat'!!

2) Start stock-up balik utk bekalan hari mendatang.. maybe aku leh bekal 1 fresh + 2 frozen dalam usaha utk menghabiskan frozen EBM ekk...

3) aim stock at least dalam 30-40 EBM sebulan...

4) ku kena KUATKAN semangat & naikkan 'treshold' sakit ku.. sebab Faris makin kuat menggeget!! Gusi atas pon nengok cam dah bengkak je.. owhh tak lama lagi tu, ngap ngan gigi atas bawah mau 'putus' ekk?? hehhehe

5) azam menyusukan Faris sepanjang 2010.. tu sampai umo setahun setengah tu.. fuhh...


okeh..

nak memasak.. ye pada pukul 4 petang, tadi ku merewang sengsorang ke MidValley :D


---

2 comments:

sujaihah said...

selamat berjaya kak...banyak betul susu akak yer..bertuahnyer badan...syukur alhamdulillah

SOHO Mama said...

Kuatkan pain threshold..yaa!! Kalau I, siap hentak2 kaki kalau baby tgh menggigit. Ni Zuleyka dah setahun setengah, hari tu dah ok tiba2 skrg ni dah start balik. Kena marah la dia pastu dia merajuk :P

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails