Friday, August 7, 2009

H1N1 -- what we should know

Salam,

Sahabat-sahabat ku..
Ye wabak influenza A H1N1 makin merebak, and mungkin ada yang kata makin teruk..
Rata-rata nye sume orang jadi panic and risau, tidak terkecuali yours truly ni, but when we are well-equipped with the facts and knowledge, insyaAllah yang susah akan jadi mudah apa yang penting??? KERJAAASAMAAA

Diriku sangat2 la sedih bila membaca blog2 yang memberi tanggapan negative bila berlakunye wabak ini…
but I cannot blame other peoples’ opinion.. some are based on experience(s), so I’ll try to let everyone know about some facts on this pandemic flu..

there are few facts that we all should and MUST know..

1) Influenza A H1N1 is a new/novel virus derived from mutation of the earlier virus. They (the researchers) believed it derived from the H1N1 virus from the pandemic 1918 (Spanish flu) [source: Morens DM et al, The persistent Legacy of the 1918 Influenza Virus; NEMJ 361;3] hahahha aku pon lom abis baca artikel nih!!

2) We are in the mitigation phase, so we cant cope to screen everyone or admit everyone with symptoms of flu. Rase-rase nye semua orang ada symptoms flu eg demam, batuk and selsema.. jadi tidak cost-effective utk screen semua orang.

3) Bukan hospitals atau A&E menolak kes-kes demam selsema anda, tp MEMBERI PRIORITI kepada yang lebih kritikal… tolong lah kasihani doktor2 dan staff2 yang bekerja bertungkus lumus di A&E tu.. jangan lah maki2 mereka bila anda tidak dilayan… (bayangkan anda bekerja bagai nak rak menolong orang tp bukan ucapan terima kasih yg dapat, tp dimaki hamun!!) Saya merupakan bekas staf A&E dan saya paham perasaan tu, sbb tu saya merajuk dan lari berurusan dengan kuman-kuman je di lab, diorang tak pandai maki saya, tp saya maki diorang kalau tak nak tumbuh hahahhaha

4) Pesakit2 yang dilihat di A&E akan di’screen’ betul2 supaya hanya mereka yang betul2 memerlukan admission akan dimasukkan ke dalam wad contoh mereka yang mengalami komplikasi respiratori (pernafasan), jantung, neurological etc ataupon mereka yang berisiko tinggi eg wanita mengandung, pesakit2 kronik (jantung, asthma, COAD etc).. mereka akan di’assess’ menggunakan CLINICAL ASSESSMENT TOOLS (CAT) (rujuk bawah)

5) Jika anda disuruh balik rumah and kuarantin kan diri, SILA lah kuarantin kan diri anda.. kalau nak bersosial dgn ahli keluarga, sila pakai mask. Tak salah kalau duduk sama2 tengok TV atau berbual, tp PAKAI LAH MASK! Kerana virus ni merebak melalui respiratori droplets (batuk, bersin dan bercakap tersembur2 ayaq liuq nye ). And pls adhere to PATIENT HOME ASSESSMENT TOOLS yang diberi kepada anda (rujuk bawah).

6) Jika anda rase anda ada flu, sila KUARANTIN kan diri selama 7 hari dari onset of symptoms dan amalkan HAND HYGIENE & COUGH ETIQUETTE… tidak perlu ke hospital jika symptoms anda tidak teruk (refer PHAT di bawah). Kerana kalau pergi hospital, silap2 anda yang takde H1N1 akan dijangkiti plak H1N1 kerana sedia maklum hospital ramai orang yang sakit… kalau pegi hospital, jangan bawak budak kecik esp less than 2 year old..

7) Tidak semua orang suspected to have flu memerlukan antiviral (Tamiflu). Most of the cases hanya memerlukan supportive treatment. Jangan la plak marah doctor tu kalau dia suruh anda balik & bagi anda panadol and ubat batuk je.. kerana mmg itulah ubatnya. Viral infection is self-limiting. Except in severe cases, we have to ‘intervene’ with antiviral (esp when an individual cant fight the virus alone). So Tamiflu is RESERVED for admitted cases and those yang highly suspected of H1N1 tp kena home-quarantine.

8) Tapi jika anda diberi ubat Tamiflu, TOLONG lah makan, kerana anda adalah orang ‘terpilih’ yang diberi antiviral tersebut. Walaupon anda makan supplements, antiviral has their own activity against viruses. Supplement food only to strengthen ur body defense..

9) Jika anda takde flu, jangan la plak saje suka-suka makan antiviral kerana ini akan menyebabkan ‘resistance to the antiviral’..

10) Lab test adalah dgn mengambil ‘throat swab’… dan ujian rapid test dan PCR akan dijalankan utk confirm kan virus H1N1.. satu test takde la sampai beribu RM (tak tau la kalau ada yang charge sampai 1K) – tp PCR mmg MAHAL.. tp di PPUKM dalam RM250.. that’s why kita hanya buat test utk kes-kes yang masuk wad sahaja…

11) Kebanyakan kematian merupakan mereka yang muda dan apparently sihat. Jadi kita masih tak paham VIRULENCE of this virus… ada yang hari ni demam selsema, esok sihat lusa tiba-tiba tenat dan na’uzubillah meninggal.. kita (read the researchers bukan saya :p) masih buat research and study on this virus…

12) JADI, kita kena fahami situasi kita supaya kita bleh tangani wabak ini.. wallahualam… semua orang mainkan peranan masing2… GO FIGHT WIN yeayyy…

PATIENT HOME ASSESSMENT TOOL (PHAT) –
adults
- designed to detect moderate to severe influenza , can be used to guide the patient on the need to seek professional medical attention
- patients with ILI (influenza-like illness) are advised to seek medical care should they develop any of the symptoms and signs listed below:-

i) respiratory difficulties : shortness of breath, rapid breathing or purple or blue discoloration of lips

ii) coughing out blood or blood-streaked sputum
iii) persistent chest pain
iv) persistent diarrhea and / or vomiting
v) fever persisting beyond 3 days or recurring after 3 days
vi) abnormal behaviour, confusion, less responsive, fits
vii) dizziness when standing and / or reduced urine production


PATIENT HOME ASSESSMENT TOOL (PHAT) – children
(paediatrics)
- children should be brought to the nearest hospital for further assessment if they developed the following signs and symptoms:-

i) lethargy or poor oral intake
ii) change in mental status or behaviour eg drowsiness, irritability
iii) signs of dehydration : sunken eyes, dry tongue, absence of tears during crying or poor urine output
iv) increasing respiratory rate : fast breathing, noisy breathing, presence of chest recession
v) fits
vi) cyanosis (purple discoloration)
vii) persistent fever



CLINICAL ASSESSMENT TOOL (CAT) –
adults

1) respiratory impairment
2) evidence of clinical dehydration or clinical shock
3) altered conscious level (esp in extremes of age)
4) other clinical concerns : rapidly progressive (esp high fever >3days )or serious atypical illness OR severe and persistent vomiting / diarrhoea




CLINICAL ASSESSMENT TOOL (CAT) – children

- severe respiratory distress – lower chest wall in-drawing, sternal recession, grunting or noisy breathing when calm à anda akan tahu jika anak anda susah bernafas, dada nye berombak2 dan pernafasannye berbunyi
- increased respiratory rate - >50 breaths/min if under 1 year old; or >40 breaths/min if > 1 year old
- oxygen saturation <92% -- ni kena pakai special machine
- respiratory exhaustion or apnoeic episode (tiba-tiba tidak bernafas ie >20 seconds pause in breathing)
- evidence of severe clinical dehydration
- altered conscious level

** itu adalah antara tanda2 yang akan di ‘assess’ oleh doktor2 utk melayakkan anak kita masuk wad atau tidak… tp jangan takut, kalau ada sikit2 tanda macam tu pon insyaAllah akan masuk wad, sbb kanak2 esp bwh umo 2 tahun lebih berisiko tinggi… (bunyi macam dah teruk baru nak masuk wad kan???

Bukan begitu, itu hanya panduan, tp by experience, kita para doctor tau siapa
yang layak masuk wad and siapa yang tidak. Kalau kira macam ‘borderline’ case,
kita akan masukkan jugak utk pemantauan…



Last but not least (seperti pesanan cikgu mentor ku saya )
** SILA CUCI TANGAN ANDA….
** amalkan kebersihan diri… cuci tangan, cough etiquette – tutup mulut jika bersin atau batuk, buang tisu yang telah digunakan ke dalam tong sampah bukan main campak merata-rata
** jika ada symptoms flu atau ILI, pakai la mask kalau nak berjumpa / berkawan dgn orang lain….


Pesanan saya:

anak2 yang demam atau suspected ada ILI, jangan anta nursery atau sekolah, kuarantin kan mereka.. kesian la anak2 saya yg di nursery itu… uhuk uhuk

Jika anda pon demam selsema, jangan pegi keje tp jgn saje2 ponteng keje shopping raya – ohh saya ada plan nak buat camtu aci kah?? hehhehe

Elakkan membawa anak2 pergi ke tempat2 yang ramai orang atau bersesak-sesak.. ohhh mana lah saya nak bawa anak2 saya jalan2 weekend ni ye??



abah saya plak selalu pesan, kalau bersin masa tgh mengadap makanan, pergi basuh tangan, memula dulu saya musykil kenapa… sekarang baru saya paham….



Sebarang kemusykilan, jangan malu-malu kucing untuk bertanya….
Atau rujuk website MOH (www.moh.gov.my/ ) atau CDC (www.cdc.gov/h1n1flu )

Lagi sekali… APA YANG PENTING???? “KERJAAASAMAAA….”

---

10 comments:

CY3.5 said...

NORL, terima kasih byk² atas info sempoi kau ni.. i lap you..

here-i-am-blogging said...

salam dr norley,
n.i. coming from cik yan's blog...

thanx so much 4 the info..

FYI, ibu saya +ve Infl. A slps menjalani ujian nasal swab di sebuah hospital swasta... memandngkan saya ada direct contact dgn dia sblm itu iaitu saya berada dalam kereta bersamanya dan dia batuk2 (saya pun dah 2 minggu batuk), saya pun menjalani ujian yang sama iaitu nasal swab dan Alhamdulillah saya disahkan -ve for infl. A/B...

memandangkan saya batuk dah 2 minggu (recurring) saya ambil keputusan utk kuarantinkan diri di rumah... dan memakai mask... kerana anak2 pun selesma dan batuk... tetapi doktor tak bagi surat mengesahkan saya kena kuarantin... saya maklumkan kepada bos di pejabat yang saya kuarantinkan diri dan memandangkan x dapat surat from doktor di hospital terbabit, saya akan tolak cuti saya...

so, macam mana ya doc? boleh dapat surat ke walaupun saya dah sah -ve tetapi masih batuk yang agak teruk? pls advice (free) hehehe...

Azrina bt Mohd Tajul Ariffin said...

Salam scudmami,
Thanks atas penjelasan tersebut. Kalau nak kuarantin diri saya terpaksa tolak cuti rehat. Kalau diikotkan memang taknak antar anak2 kat nurseri sbb kakaknya demam dan adiknya batuk (berjangkit dari saya dan kakaknya. Masalahnya orang tak faham atau buat2 tak faham contohnya di pejabat saya sendiri. Kalau saya buat mcm tu sure bos akan marah inipun saya dah tambah cuti sendiri tapi tak tahula camner saya nak explain pada dia...

Hasliza said...

salam doktor..thanx for sharing..penting sebab skrg ni org panik bila batuk+selsema n etc..insyaallah dgn kerjasama kita dapat fight penyakit ni:)

syikin said...

thanks doc for the info yg senang nak faham

baby saya umur 5 bln lbh ada appoinment dgn surgeon paed isnin ni,risau betul nak bwak p hospital...

scudmami said...

here-i-am-blogging~
susah nak kata, sbb surat MC takleh dikeluarkan backdated, ataupon dikeluarkan oleh DR yang tak melihat/merawat anda.. jadi you kena minta belas ihsan bos lah utk kira tu as unrecorded leave.. bagitau dia, kalu awak tak amik off, nanti staff lain berjangkit and ramai2 kena amik off sape yang susah?? Diaaaa jugak kan???
pastu, test throat/nasal swab tu selalu guna rapid test. But like any other tests, they are not 100% sensitive. Meaning if negative still tak bermakna takde, so depends on the kit.
Langkah u mengkuarantin diri walaupon test negative adalah TEPAT! itulah yg sebaik-baiknye.. supaya kita dapat berehat & tidak memudaratkan diri sendiri dan org lain...

Azrina~ u can explain the same to ur boss or staff lain, kalau tak off nnt berjangkit kat orang lain..

alhamdulillah if my post can benefit others.. that's what i'm trying to do here, try to educate the public.. wallahualan

scudmami said...

syikin~ boleh bwk, cos appointment tu pon penting. Tp elakkan pergi tempat2 yg ramai orang/patients eg A&E atau klinik pesakit luar.. nak suruh baby pakai mask susah la plak kan.. so elakkan orang2 yg batuk atau x sihat dr dekat dgn baby (cam sombong la plak kan???)..
if baby is BFing, insyaAllah immune syst baby kuat, bukan nk kata takkan kena tp insyaAllah bleh fight la...

syikin said...

ok tqvm doc

ar.nie said...

Dalam byk2 info ttg H1N1, saya paling suka lah info di sini. Thanks! I lap u laa... Ekeke... ;)

mommy2H said...

salam perkenalan..
thanks for the infos sgt berguna..
tp doc sy nk tanya betul ker vaksin h1n1 dibuat dr derived cells anjing?
kalau betul..ewwwwwww

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails