Wednesday, August 19, 2009

SAHM

ohh... ku sangat la tak boleh jadi SAHM
baru kena buat keje sket aku dah emo and rase nak jadi incredible hulk mengamukk je...
ke sebab balik keje mmg dah penat??
mungkin jugak..
*
balik keje kena angkat2 baju, sumbat2 baju dlam WM, siap2 utk masak, mandi solat lagi...
bila dh amik bebudak, layan kerenah diorang plak
Haziq nak itu ini,, Fatini pon nak itu lah, ini lah.. baby lagi kadang2 dh nenen kat taska, balik nak lagi (biasa lah kan...)
*
Semalam mmg ultimate challenge utk aku...
Haziq buat hal, sikit2 nangis.. sikit2 nangis and merengek nak itu lah ini lah.. aku terkejar2 nak simpan susu, nak kemas beg taska diorang, nak prepare masak lagi..
selamat la ku tengking... isk.. cam tarzan je ku rase..
*
Faris plak asyik nak nenen, letak dia bangun balik...
tp sib baik tak ngamuk, nangis sikit2 cian sgt..
tapi nak buat camano?? ku biar je..
*
pas masak, suruh DH & SIL makan dulu, sambil ku layan Faris...
pas makan, kena kemas dapur pulak... arghhh...
basuh gadget mengepam ku...
pas tu basuh CD yang dh lama dok terperam
pastu kemas beg baju utk taska esok...
pastu kemas beg breastpump...
*
abis sume2 tu kul 10, ku terus naik atas dgn Faris and ZZzzzz... lantak la pastu DH ngan Fatini & Haziq... mummy penat laaa... sorry!!!
*
ohhh... sungguh hectic 4 jam ku di rumah... lagi teruk drpd keje 8 jam di opis...
mampukah lagi ku camni??? huwarghhh rase nak menjerit menangis nih!!!
*
"ohhh Tuhan, kuatkan hambaMu ini...."
bunyi cam DH takde ekk... adaaaa... DH ku ada, kami sama2 berkejar2an di rumah,
tp aku lebih lagi lah... dia tak komplen, sure lah kan... dia tak masak, dia tak
kemas beg anak, dia tak nenen kan baby, pendek kata, beban je tak sebanyak kita
lah kaum ibu... lagipon kaum ibu suka hangin dgn anak!!! (aku lah tuh!!!)
----

8 comments:

DNNA said...

UiH norL,

Sungguh eventful ...
Bebudak kalau hantar nursery memang la jadik extra clingy bila dah jumpa parents ... sabar beb, sabar ...
Apa kata sementara ko masak etc etc tu, ko mintak tolong DH ko or SIL ko jaga (bukan tengok je) kanak2 tu ... payah woo kalau kita sorang je nak manage semua ...

Aku tau, easier said than done kan ... tapi takper, ada hikmah semua tu ...

Tu la sebabnye - Syuga itu di bawah tapak kaki ibu ... err in ur case .. Syurga itu di bawah tapak kaki mommy ...

Hehehehe ..

CY3.5 said...

nyah.. cita² aku nak SAHM by 2011.. tp bak kata laki aku la.. "you bley survive ke?" alangkan dia kena keje weekend 2-3 jam pun aku dah hampirrrrr.. ngeeee.. ni kan plak 24 jam dengan budak².. ya ampun..

CikNi said...

hehhe..aku ingat aku sorang yg jadik incredible hulk di rumah rupanya samala kite...tapi ko lagey terukla..3 anak..aku ni mikail baru 4 tahun adik belum kuar..tahun depan matila aku..dahla sampai rumah kul 8 mlm...kemas2 lagey..masak lagey..kul 11-12 aku selalu dah pengsan....nak ambik maid tak beshla..rasa takde privacy pulak...huhu....

Rozy said...

norley,

biasalaa kan.. kadang2 rasa cam bersilat pun ada..
aku nih baru sorang pun kadang2 xterlayan.. sibek cik somi aku tu rajin masak.. danlah aku nenen budak kecik dia masak.. tapi tu rr lani setiap malam aku kena stay up abiskan keja opis kat umah..

kang kat umah dah laa xterkejar kang kat opis pun sama mau aku mati..

awak,
SAHM tu apa? Full time housewife ka?
Laki aku kata memang dia suka aku xkeja tp kena tunggu gaji dia RM10k sebulan lu..aku asik pujuk dia pi keja kat obersi..aku nak ikut sama xmo keja.. aci dak? hehehehhe

Hanim said...

anak i sorang je kat umah... but maidless most of the time.

DH will cuci the double pump stuff, lotsa bottles and sippyt cup (termasuk sterilise). kekadang pack beg pam.

i masak while BW her...so she has maximum time with me. tgh2 mlm, baru mop/msk for her lunch. tido... what tido? mlm2 2-4x nenen up till the time she weaned off.

ajasuakeem said...

Norley, my hubby x bagi masak dah sejak ada Rayyan, actually Aja masak jugak masa Rayyan tecit. Then when it takes time to cook, hubby kata beli jer la sebab balik dh penat plus he said time better spend for the kids. Dia nk anak manja n main2 dgn mama jugak. Even he missed my cooking, nk wat camno, anak lagi penting.

And when we minus out the cooking, less hassle. Aja wat kerja lain tuh slow2, basuh baju, lipat baju, kemas sebelum tido, dulu buat..now mana sempat jer. Hubby suh sama2 main n tgk tv and tgk si kakak belajar. Dulu mmg Aja freaked out kalau umah sepah. Now, tahan mata jer lah. But frankly I am looking for maid, no 4 is coming..on the way...hihiii

Rozy, same thinking...ekekek ..akal aku nk berjalan .... tapi hubby tak mo

nonnie78 said...

salam.

aku rasa semua ibu yang bekerjaya tak kira kerani, doktor, tea lady mmg facing the same probs. kita ni sebenarnya bkn nk marah sangat tp lebih kepada melepaskan perasaan dek kerana penat keje etc.. cam aku.. geram ngan laki nye pasal, anak jd mangsa incredible hulk aku. tp aku kejap je kaler ijau, dah keluar semua larva2 aku, aku tukar skin color jadi normal. hahahahahaha...

scudmami said...

oh thank you kengkawan sume... last 2 days were better for me -- cos ku MOGOK tak nak masak... heheheh

so i get to spend more time with Faris and Fatini & HAziq and berehat2.. so less tiring means less menjadi incredible hulk ataupon tarzan...
also less bertekak dgn DH... isk.. kalau penat sume jadi serba tak kena, sume orang jadi salah.. hahahaha

well, DH ada tolong2 bab mengangkat baju & menyidai baju dan melipat baju, tp kemas baju masih diriku lah... lagi plak, aku ni selalu tak puas hati kalu org lain esp DH yang mengemas.. sume aku nak buat sendiri, tu yang jadi penat tuh!!!!

hmm.. bulan pose ni tak tau la camane.. rase mmg jadi pengunjung tetap pasar ramadhan, tp tang sahur nanti kena masak laa..

well, yg penting, kena stay POSITIVE!!!! Life must go on...

selamat berpose sume ye...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails