Friday, November 6, 2009

bila takde... bila ade....

BILA takde maid…

Pening kepala tengok rumah sepah..

Kelam-kabut memasak, mengemas & uruskan anak2 dan DH

Tp senang gak hati sebab sume keje kita buat sendiri… penat tu tak yah cakap tapi MMG puas hati sebab anak2 mmg dengan kita je…


Bila ada maid…

Rumah kemas… bermop setiap hari. Turun2 takde la terpijak mainan yang sepah sana sini… dapur pon kemas tak berminyak sana sini.. sinki pon kosong takde ‘penghuni’

TAPI…

Pening kepala tang lain plak…

Pening sebab hari-hari dok mintak suruh belikan SIM card… “apa kau tak paham bahasa ke bila aku cakap tak boleh??”

Risau jugak tinggalkan anak2 kat rumah.. risau jugak dia lari ke hape ke…

Risau plak dia carik ‘cara’ lain untuk dapatkan SIM card…

Konklusi nye…
MAID INDON ni – memang tak boleh bagi muka, tak boleh dipercayai… sume naik lemak, nak ambik kesempatan aje…

Kita baik2 and berlembut ngan dia, dia pijak pale kita…

kita garang sket atau kurang berlembut, dia kata kita dera…

memang tak sedar diuntung!!!!

Padan muka kalau aku anta balik duduk je kat Indon tuh!!!! padan jugak muka aku jugak

Owh… sampai bila la kita ni nak bergantung dgn maid Indon nih???

Aku takde lah sampai terasa nak berenti keje.. sebab kalu berenti keje – income kureng.. pale aku pon pening sebab asyik ‘gaduh’ ngan anak2 je ehehhehe.. isk isk tok leh tok leh...


Cuma aku tak sabar nak abis belajar nih… huwarghhh…. Kalau aku takde status ‘student’ lagi sure hidup ku lebih aman walaupon tarak maid, kan kan kan….. (betulkah??)


---

2 comments:

SOHO Mama said...

So skrg ada maid ke takde?
Maid negara lain pun ada, cuma mahal / masalah bahasa / lain agama...haihhh..I pun memang paham sgt la kepeningan masalah maid ni kan. Just praying that my plan to only take part-time cleaner once Zuleyka goes to kindie akan berjaya..tapi kalau sebelum tu "ter"jumpa maid yg teramat bagus ada chan i guna je maid he hee..

scudmami said...

sis Milie.. yup maid is back... tu yang pening pale hahahha..
tapi dh slow-talk ngan dia ckp bebetul kalu nak keje buat cara nak keje.. kalu nak lari bagitau (hahahah aci tak?? Kalu nak lari suruh bgtau..) yelah drpd cabut camtu je!!
Tp ntah la, dia ckp mmg nak keje.. so kita caya je lah and tawakal pada Allah.. insyaAllah segala yang Dia tentukan adalah yang terbaik.. doa jugak la jgn jadi apape esp pada anak-anak na'uzubillah..

hmm.. i pon once abis study ni, kalu takde maid pon tak kisah sgt (kot?).. masa tu pon insyaAllah bebudak ni dh besar sket.. (unless kalu beranak lagi ahhahah.. jgn pikir dulu!!)..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails