Sunday, August 7, 2011

Ketuk-ketuk Ramadhan 3

okay, this will be picture heavy entry... nak cepat2 sebab nak gi masak lak ni...


ni ayam golek aku masak semalam... yang sepcial nye sbb guna magic bag, magic bag ni puas aku carik kat tesco tak pernah jumpe, so aku pesan kat senior aku yang balik Msia hari tu, 2-3 tahun lepas kot hahhah... dia beli kan aku 2 kotak...

Photobucket
marinate ayam guna kicap, oil, oyster sauce, garam, gula, honey, coriander (crushed), pastu masuk lam fridge kejap

Photobucket
ni stuffing dia -- coriander leaves, kacang tanah, cili api (secukup rase), bawang putih, bawang merah -- blend.. pastu campur sikit dengan air marinate ayam tu...

Photobucket
haaa ni lah magic bag ni...

Photobucket
lepas aku stuff kan ayam ni, aku ikat dia dgn benang... supaya tak terbarai isi dia.. ataupon supaya ayam ni tak terkangkang dok dalam keadaan sopan santun gitu...

Photobucket
masuk dalam pre-heated oven, bakar dalam satu jam

Photobucket
bila masak.... bukak la bag plastik tu

Photobucket
haaa... tu bukti aku ikat dia supaya tak terkangkang... lol

Photobucket
bila dah potong... bila dalam magic bag ni, ayam tak kering and cepat masak... tu la yang magic nye...

Photobucket
makan lah dengan stuffing dia... yummeh....

and aku buat kuih cek mek molek gak... iskk mencabar gak sebab melekat2...
Photobucket
DH suka, tp sebab dia melekat2 masa aku aku nak 'tutup' gula tu, so jadik tebal... petang ni nak buat lagi sebab ada lebih keledek semalam...

ok, petang ni nak buat karipap...

bye, selamat berbuka...


1 comment:

Pah Zarihan said...

wah mcm menarik magic bag ni...mmg takdok juai kat mesia ni ke

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails