Saturday, March 21, 2009

Baby #3 list

hehehhe.. sejak preggy with #3 ni, macam2 la yang aku wish.. tp dok carik/beli sendiri laa... :(

1) Medela Freestyle breastpump -- yang ni aim beli dari Aja (hehhehe Aja, ada rejeki, insyaAllah ehh..)

2) cloth diapers utk Fatini (pakai malam) & HaziQ -- i already bought 3 Itty Bitty D'Lish SIO dr Farah @ ezmotherhood.com,











then 2 2nd hand coolababy dr Chin Nee @ demoments.net

(i hope Chin Nee wouldnt mind i took the pic from her site -- i'm so new in this blogging....)






and 1 Happy Heiny's dari mybabypitstop.com.
Unfortunately, Fatini tak muat pakai, i think she's too 'big' for CD, actually it's time for her to potty train at night, tp dia malas nak bangun, err.. mummy dia pon ;) . Haziq plak 'lari' and melalak2 bila nak dipakai kan.. (isk jakun sungguh anak2 ku)

-- so i plan to CDing on baby #3 --

3) baby RingSling -- ni aku dah DIY sendiri... :D aku beli kain cotton kat Kamdar (masa takde sale pon, sbb masa tu berkobar2 nak buat, tak nyempat2!!), Ring aku beli dr babyznmom.com (tp ni nak let go, anyone nak beli?? details nanti ye -- nak let go sbb aku buat sling tu 2 lapis, so ring tu quite kecik utk fabrik aku), now dgn bangganye RingSling aku dh siap,


Fatini sibuk nak jadi model masa aku sibuk nak amik gamba








aku pakai ring yg dibeli dari peekaroobaby.com.










4) baby pouch -- hehehheh yang ni pon aku DIY sdr.. beli kain cotton murah je (less than RM4/metre, pastu double layered dgn kain licin sama kaler - kain yg anak sedara aku tak jadi buat kain sekolah) thanks to my maid yang rajin nak menjahit, in fact dia yang semangat nak buat siang malam.. aku just belaja and bg instruction.

(hujung tu dilipat untuk menunjukkan kain di belah dalam aka 'reversible' -- it's not the actual shape)

Thanks to Jan Andrea @ http://www.sleepingbaby.net. step-by-step to make RingSling or baby pouch ..

(errr pls ignore 'semak' di sebelah kanan gamba :p )
nota kaki model yang mengendong adalah aku sendiri, bukan ibuk indon yaa... cuma takleh reveal identiti sbb kurang menutup aurat..

Dh testing on Haziq and Fatini -- as usual, Haziq yang agak 'jakun' akan melalak2 bila aku nak carry dia, Fatini plak melalak2 mintak di carry (mana la mummy dia larat nak ngangkat2 dia sgt now nih isk..)


5) feeding bottle baby -- dah ada MAM bottle, cuma nak ganti valve. Pastu nak try First years breastflow bottle.

6) sarung bantal / sarung tilam baru -- sarung je baru sbb bantal2 and tilam elok lagi. Takkan nak beli baru lak. Yang ni pon aku buat sendiri (read maid ku yg jahit). Excited nye psl, aku shopping kain flannel kat Nagoya Wangsa Maju dgn maid aku and anak2 aku yang buas2 itu . (hubby on call masa tu). Corak kain tu plak comel2, so aku ended up beli 3 kaler - hehehheh


BIRU -- ni contoh sarung tilam (yg dilipat dua, sbb tak muat frame hihihii.. aku kan photographer amatur aje)

kuning and hijau -- sarung bantal kecik and sarung bantal peluk yg masih belum boh tali - jadi tak senonoh rupanye berkedut2 sbb anak2 ku yang comel ni akan 'konyok' kan buat jadi macam bola, aku pon tak tau kenapa??






7) baju2 baby -- yang ni pon tak plan beli banyak, maybe sehelai dua baju newborns, takkan la sume 2nd hand kot?? ni pon shopping last2 minute lah, tunggu mid year sale ehh..

tu je lah... (dont worry list sure bertambah from time to time ;))

6 comments:

Jess said...

Great job, DIY mama ;) Have fun babywearing! And, all the best with the arrival of your baby.

ajasuakeem said...

Huwaaaa...terer nyer DIY... jahitkan pouch sling satu bole? ;P

scudmami said...

aja~ kalau nak, leh bagi kain.. heheheh bukan i yang jahit, maid yang jahit, tukang potong kain & bagi instruction je. Ni dia lak excited tanya ada pape lagi ke nak jahit?? ihikss..

nonnie78 said...

salam.. jahitkan sy juga boleh tak pouch sling tu.. berkenan lak.. nanti sy bayar.. boleh tak?

scudmami said...

ehh nonnie, sungguh ke awak nak saya jahitkan?? honestly tak lawa lah jahitan tu, plus i think cara potong tu kena improve lagi.. tgk pouch yg jual tu elok je bulat dia, saya punya cam segi2 sket..
plus saya lom try on baby lagi.. tak tau mmg sesuai ke tak.. kalau nonnie nak leh je, nonnie carik kain, nnt leh jahitkan, takyah kira psl bayar pon.. ;)

Mummy to QiQi said...

wow...u can really sew la!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails