aku mmg dah lama teringin buat donut sebab budak2 ni mmg suka sgt makan donut... akhirnye berjaya jugak... tu pon sbb ticer Nina buat kelas donut hihih... tak susah sebenonya... bebudak pon suka nak 'tolong' and jadik gebus plak tu... enak dimakan...
ni lah ticer Nina masa kelas membuat donut...
inilah resepi nye: (sumber: facebook Jom Masak)
Bahan2:
■ 500g gandum
■ 1 peket mauripan 11g
■ 200ml air suam...
■ secubit garam
■ 1 biji telur
■ 50g mentega
■ 1 sdb shortening
■ 2 sdb ssu pekat
■ 2 sdb gula pasir
ku uli pakai breadmaker, so dgn BM ni, boleh boh semua ingredients sekali gus and biar dia uli... cuma, BM ni, kena bubuh bahan2 berupa cecair paling bawah, lps tu tepung. Yis tak boleh bersentuh dengan air mahupon garam...
masa diuli dalam breadmaker ku... guna setting no. 10 -- selama 1j 30min. Tp 30 min je utk menguli, lagi sejam adalah utk biar dia naik kasik tembam..
lepas dah naik tembam, kita bulat2 leper kan dia, jangan lubang dulu, sebab nnt dia kembang lagi, hilang lak lubang. Hanya lubangkan masa nak goreng. lps dah bulat2 gini, biarkan lagi sejam.. ikut tahap kesabaran dan ketembaman donut yang diperlukan..
lubangkan jusssst sebelum campak masuk kuali.. ini part paling budak2 ni suka...
sesi menggoreng...
*** tips nk bg donut warna cantik.....masukkan minyak dlm kuali...terus masukkan donut...api kecik je....senang cite.....x payah tunggu minyak panas......masuk terus donut...sentiasa balik2 kan....nnti warna donut cantik... ---> ni tips dari empunye resipi...
ni lah hasilnye... (lubang tak cukup besar, makin mengembang makin hilang lubang nye...) dah goreng, taburkan gula castor... ikut suka masing2..
kalau nak buat donut berinti, takyah dilubangkan, lps goreng, masukkan inti. atau kalau nak buat donut salut chocolate pon boleh... ikut suka masing2..
ini lah peminat2 donut... mmg berbaloi rasa nye... dari 26 bijik, ada lebih 6-7 bijik je lepas sekali hadap....
selamat mencuba ye....
No comments:
Post a Comment